БългарияНа Фокус

COVID кризи в няколко града: Свършиха направленията за PCR и леглата в болници

Все повече се усложнява обстановката с COVID-19 в страната. Вече в няколко града у нас се усеща недостиг на леглата в болниците за пациенти с коронавирус, а в Благоевград бе изчерпан лимитът за PCR тестове.

 

Затова от РЗИ вече ще издават само по 30 направления на ден, вместо както досега – по 100. Всички останали хора, които трябва да направят тест за COVID-19 ще трябва да го плащат от джоба си. 

 

Причината за изчерпването на направленията е увеличеният брой новозаразени, следователно пропорционалното нарастване на контактните лица. 

 

За ситуацията в Благоевград вече бе уведомен омбудсманът Диана Ковачева, която изпрати препоръка към здравния министър проф. Костадин Ангелов да отпаднат направленията за PCR тестове в област Благоевград. 

 

„Като национален омбудсман съм силно обезпокоена от тази информация и смятам, че в условията на извънредна епидемична обстановка в страната и повишената заболеваемост в област Благоевград, въвеждането на подобно ограничение нарушава гражданските права, като същевременно създава предпоставки за повишен риск от разпространение на заразата в региона“, пише омбудсманът.

 

Към момента в болницата в Благоевград все още има легла за пациенти с коронавирус. В Разлог обаче те вече са изчерпани. Там се настаняват само пациенти в средно тежко състояние, а онези, които имат нужда от интензивна грижа, се местят в лечебното заведение в Благоевград. 

 

А в Гоце Делчев в сряда следобед имаше само две свободни легла в COVID отделението. Сериозен е и недостигът на медиците.

 

„Очакваме от областния управител да разговаря с ректора на благоевградския университет за медицински сестри да стажуват тука при нас. Имаме разговори за това да се отпуснат още 10 легла, но това ще бъде ако се появи някакъв нов по-тежък ръст на заболеваемост”, заяви д-р Петър Филибев, директор на МБАЛ “Иван Скендеров” – Гоце Делчев, цитиран от Нова телевизия.

 

В Гоце Делчев с тревога следят и ръста на заболелите учители в училищата.

 

„Страхуваме се от това да не се разболеят повече учители. Децата ще преминат на обучение от разстояние в електронна среда, но пък няма да има кой да води обучението, ако учителите са болни”, каза Людмила Дерменджиева, директор на Първо ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” – Гоце Делчев.

 

Припомняме, че в Гоце Делчев и Ловеч вече действат извънредни мерки. За непълнолетните има вечерен час, забранени са и масовите мероприятия като сватби, кръщенета и др. 

 

В Петрич също обмислят въвеждане на извънредни мерки. 

 

Сериозен остава проблемът с липсата на медици в цялата страна. Все повече лекари, медицински сестри и санитари се раболяват от коварната инфекция, което излага на риск здравето на цялото население.

 

А в Русе има ново огнище на коронавируса – в „Центъра за настаняване от смесен тип на деца и младежи с увреждания „Розовата къща“. Там заразени вече са поне петима души. Първият заразен бе медицинска сестра, чийто тест бе потвърде вчера.

 

От Регионалната здравна инспекция са наредили да се направят PCR тестове на 13 души от персонала и на 12 младежи, които са потребители на социалните услуги в дома.

 

С положителни проби, освен медицинската сестра, са още четирима души – една детегледачка, както и трима младежи от дома.

 

Министър Вълчев обяви кога ще се затварят училища

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button