БългарияНа Фокус

Критична фаза на пандемията – липсват медици, студенти влизат в битката

На редовния си брифинг Националният оперативен щаб очерта като най-важен проблем в епидемичната ситуация у нас острата липса на медици. Все повече лекари, сестри и медицински персонал се заразяват с COVID-19, увеличават се и медиците, игубили битката със заразата. 

 

“Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия. Всички те са изморени, голяма част от тях са заразени, а някои са и в реанимация. Имаме нужда от помощ. Виждаме решението в активното участие на лекарите от доболничната помощ. Медиците в болниците работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата – за всички нас. Ще проведем срещи с ректорите на медицинските университети и да обсъдим възможността студентите шести курс да помагат и това да им се признава за стаж”, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на днешния брифинг. 

 

Припомняме, че днес бяха отбелязани два нови рекорда – по абсолютен брой заразени за ден и по брой починали за 24 часа. Инфектираните са 1 472 от направени 8 738 PCR теста, което е 16.8%. Активните случаи са 14 689. 1 732 души са хоспитализирани, от тях 107 в интензивни отделения.

 

За изминалото денонощие са починали 29 души – най-много за един ден от началото на пандемията.

 

Министър Ангелов призова кметовете на населени места, където има недостиг на медицински персонал, да организират срещи с лекарите от доболничната помощ, които да се включват в лечението в болнични условия. 

 

Проф. Ангелов каза още, че ще бъде проведена видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети в страната, за да се обсъди възможността студентите в шести курс, които карат стажове да помогнат на лекарите и това да се счита за стаж.

 

“По отношение на медиците на първа линия активните случаи са 590. От тях 513 са на домашно лечение, а 74 са в болници. Трима са в интензивни отделения. Прави впечатление от статистиката, че излекуваните са повече от активните случаи. Сред починалите има хора на по-млада възраст. Един от тях е 40-годишен мъж без придружаващи заболявания”, коментира проф. Ангелов.

 

Пет са областите в България с най-много приети в болница – София – 425 случая, Пловдив – 208, Благоевград- 197, Бургас – 97 и Шумен – 82.

 

“Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките. Днес в 15 часа ще имаме среща с Българската асоциация на заведенията, за да търсим съвместни решения”, каза още здравният министър.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнесе данни от статиистиката за мястото на България в Европа и на Балканите. На фона на рязък скок в броя инфектирани на стария контитент като цяло, ние се намираме на 9 място по смъртност на база данните от последните две седмици. Това е подобрение спрямо данните от преди 7 дни. 

 

По заболеваемост сме на 22-о място от 30 държави. Запазваме мястото си от миналата седмица. България има заболеваемост от 136 на 100 000 души.

 

Той подчерта, че “кривата на хоспитализираните почти плътно върви по кривата на заболяемостта, което логично, тъй като тук няма особена промяна в процента положителни, които имат клинична картина и имат нужда от лечение”. Той е почти идентичен с предишните седмици.

 

Кривата на нарастване е много остра, целта ни е поне една-две седмици да не растат показателите на заболеваемост, но както ние, така и Европа, сме далече от тази тенденция. Засегнатият медицински персонал – 1727, като в лечебни заведения са 74. Този показател, сравним с европейските, оказва много силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения, добави главният държавен здравен инспектор.

 

Относно задължителното носене на маски, доц. Кунчев обясни:

 

“Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Искам много ясно да го кажа! Естествено че, ако се разхождате в парка няма да носите маска! Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това – няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска”.

 

“Не може да се каже, че има териториална закономерност в разпространението на вируса. При хоспитализираните няма особена промяна. Процентът на хората с положителни проби, нуждаещи се от лечение е идентичен с този от миналата седмица”, допълни доц. Кунчев.

 

Той подчерта, че има тенденция за намаляване възрастта на заразените.

 

Проф. д-р Тодор Кантарджиев коментира и спекулациите, свързани с големия брой направени PCR тестове в последните дни.

 

“Правим повече тестове от някои балкански държави, но доста по-малко от развитите страни на Запад. Хора, които никога не са правили лабораторна диагностика, имат голяма трибуна и повтарят някои неща. Когато трябва да се потвърди диагнозата, това се прави в референтна лаборатория. Така е по стандарт. Повечето закони и нормативни актове в тази връзка са от преди коронавируса”, поясни специалистът.

 

„Някой седнал да ми изчислява могат ли да се направят толкова тестове, защото един тест отнемал десет минути. Тестът изисква приемане на материалите, екстракция. Обикновено работим с 350 – 400 проби. Стигали сме и до 600”, добави професорът.

 

Според него онова, което в момента би могло да облекчи здравната система, е извършването на бързи антигенни тестове, за които се взима проба от носоглъдката или гърлото. Те са на цена до 20 лева. Ако дадат положителен резултат, това означавало, че изследваният може да заразява.

 

“Тези тестове са по-подходящи за училища и джипита, детски градини и при Бърза помощ”, подчерта проф. Кантарджиев.

 

Глобяват болници, които отказват прием на пациенти с коронавирус

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button