Последни новиниСвят

И Гърция под пълна карантина след Англия, вечерен час в Италия, извънредно положение до февруари във Франция

Гърция се превърна в поредната европейска държава, която върна пълната карантина. Това се налага заради трвожния ръст на новите случаи на коронавируса в страната. Оказва се, че въведените строги мерки, не дават необходимия резултат. 

 

Новия локдаун на южната ни съседка обяви по-рано днес премиерът на страната Кириакос Мицотакис. Той каза, че ограниченията влизат в сила от 7 октомври – неделя.

 

„От 06:00 часа в събота до 30 ноември се прекратяват всички дейности”, каза Мицотакис. И допълни, че от вкъщи ще може да се излиза само с конкретна причина и след SMS. 

 

Остават отворени само супермаркетите, безниностанциите  и аптеките. Ще работят и детските градини и основните училища. По-големите ученици и студентите обаче преминават на дистанционна форма на обучение. 

 

Затварят се магазините, фризьорските салони, фитнесите, кафенетата и ресторантите.

 

Мицотакис заяви, че през последните пет дни има агресивен ръст на новозаразените – почти 10 000 случая за пет дни. Освен това се е увеличил и броят на хоспитализираните пациенти.

 

„Трябва да спрем тази вълна”, категоричен бе премиерът.

 

Министър-председателят посочи, че правителството ще подкрепи финансово гражданите, които ще бъдат засегнати от новия локдаун.

 

И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПОД ПЪЛНА КАРАНТИНА

 

По-рано и премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви пълен локдаун в страната.

 

Налагането на карантината бе одобрено с 516 гласа “за” срещу 38 “против” в Камарата на представителите. Лейбъристката опозиционна партия също подкрепи предложението, въпреки че разкритикува Джонсън за забавяне на реакцията му на пандемията. 

 

ИТАЛИЯ ЗАТЯГА МЕРКИТЕ

 

Италия налага вечерен час в опит да огрничи пандемията. Допълнителни мерки ще бъдат приложени в регионите с по-висок риск от заразяване. 

 

В “оранжевите” региони баровете и ресторантите ще бъдат затворени. Хората няма да могат да влизат или да излизат от “оранжеви” райони, макар че ще има и изключения за отиване на работа.

 

В “червените” региони, освен тези мерки, е предвидено магазините, които не са от първостепенна необходимост, да бъдат затворени. Ще работят само тези, които продават хранителни стоки, лекарства и други основни продукти. Дистанционното обучение ще включва и двата последни прогимназиални класа.

 

Освен вечерният час в интервала 22 ч.-5 ч., новите ограничения включват затваряне на музеи, онлайн обучение за гимназистите и студентите и намален брой пътници в обществения транспорт.

 

ФРАНЦИЯ В ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ДО ФЕВРУАРИ

 

Депутатите във френския парламент решиха извънредното положение в страната да бъде удължено до 16 февруари. То дава допълнителни правомощия на управляващите да налагат мерки за борба с пандемията.

 

Затягането на ограниченията обаче се приема със силно недоволство от страна на гражданите.

 

ТУРЦИЯ ВРЪЩА СТАРИТЕ МЕРКИ

 

Във връзка с нарастването на разпространението на Ковид-19 в Турция бяха обявени нови мерки, някои от които се изразяват във връщане на предишните ограничения.

 

За избягване на навалицата в градския транспорт от понеделник работниците в промишлените предприятия ще започват работа в 7 часа сутринта.

 

Ресторанти, кафенета, фризьорски салони, фитнес центрове ще работят до 22 часа местно време /един час напред от часовото време в България/.

 

В град Бурса бе обявен полицейски час за гражданите над 60 години между 10 и 18 часа.

 

„Отровното трио“ с нов протест: Оставиха стари обувки пред сградата на правителството (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button