На ФокусСвят

Нова голяма надежда: Ваксината на “Модерна” с 94,5% ефективност

Нова надежда в превенцията на коронавируса. Тя идва от препарата, разработван от американската биотехнологична компания „Модерна“. Ваксината е показала 94,5% ефективност, съобщават от компанията. 

 

Новината идва след отимизма от преди дни, че ваксината на Pfizer е показала ефективност от над 90%. Тя обаче е изключително сложна за съхранение и транспортиране, тъй като това трябва да се случва при много ниски температури. 

 

Резултатите от ваксината на “Модерна” са придобити при клинично проучване сред 95 души, става ясно от съобщението. 

 

„Това е повратен момент в развитието на нашия кандидат за ваксина срещу COVID-19. Още от ранните дни на януари ние преследваме този вирус с цел да защитим колкото се може повече хора по света. През цялото време съзнавахме, че всеки ден е от значение. Този положителен междинен анализ от нашето проучване във Фаза 3 ни даде първото клинично потвърждение, че нашата ваксина може да предотврати заболяване от COVID-19, включително тежко заболяване,“ заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на „Модерна“.

 

От компанията обявяват по-дълъг срок за съхранение на нейния кандидат за ваксина срещу COVID-19 при хладилна температура. Очаква се ваксината да остане стабилна при температура от 2 до 8 градуса по Целзий за 30 дни, което представлява увеличение в сравнение с по-ранното предвиждане за 7 дни.

 

В следващите седмици „Модерна“ възнамерява да подаде молба до Агенцията по храните и лекарствата в САЩ за разрешително за спешна употреба. Компанията очаква разрешителното да се основава на финалния анализ на 151 случая и на медианно проследяване от над 2 месеца.

 

Става ясно, че в проучването са били включени 30 000 души от САЩ. На половината от тях са били дадени две дози от ваксината с интервал от четири седмици. Останалите са получили плацебо.

 

Анализът се базира на първите 95 души, които са развили симптоми на Covid-19. Само петима от тях са били ваксинирани с реалната ваксина, останалите са получили плацебо. Данните сочат също, че 11 от общите случаи са били с тежки симптоми, но нито един от тях не е бил ваксиниран.

 

“Модерна” разработи “РНК ваксина” – това означава, че част от генетичния код на коронавируса се инжектира в тялото. Така започва производство на вирусни протеини, но не и целия вирус. Това “обучава” имунната система как да го атакува.

 

След инжекцията при някои пациенти се съобщава за краткотрайна умора, главоболие и болка.”Тези ефекти са това, което бихме очаквали с ваксина, която работи и предизвиква добър имунен отговор”, каза проф. Питър Опеншоу от авторитетния “Импириъл Колидж” в Лондон.

 

От “Модерна” очакват ваксината им да бъде достъпна извън САЩ не по-рано от следващата година. Те обаче са готови да доставят 20 милиона дози на вътрешния пазар до края на 2020 г. и прогнозират да произведат 1 милиард дози от препарата за глобалния пазар догодина.

 

“Модерна” е получила 2,5 млрд. долара държавна помощ за проучванията, разработването и производството на техния препарат.

 

Все още не е ясно колко ще продължи имунитетът, тъй като е нужно много по-дълго проследяване. И не е известно дали ваксината просто предотвратява тежко прекарване на болестта или ги спира да разпространяват вируса.

 

СЗО: ВАКСИНАТА НЕ Е ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕХ

 

Ръководителят на Световната здравна организация заяви в понеделник, че ваксината сама по себе си няма да спре пандемията от коронавирус, предаде АФП. Тя бушува вече почти година, като броят на инфектираните скочи до над 54 милиона. Повече от 1,3 милиона души загубиха битката със заразата.

 

“Ваксината ще допълни другите инструменти, които имаме, няма да ги замени”, категоричен е генералният директор Тедрос Адханом Гебрейесус.

 

Гебрейесус заяви, че първоначално доставките на ваксината ще бъдат ограничени, като здравните работници, възрастните хора и други рискови групи ще бъдат с приоритет при получаването й.

 

“Това, надяваме се, ще намали броя на смъртните случаи и ще позволи на здравните системи да се справят. Наблюдението ще трябва да продължи, хората все още ще трябва да бъдат тествани, изолирани и обгрижвани, контактите все още ще трябва да бъдат проследявани”, предупреди Гебрейесус.

 

Македонски историци: Македонският език същестува от няколкостотин години

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button