БългарияПоследни новини

Всеки пети българин смята, че коронавирусът е едно от най-страшните неща за човечеството

23,8% от българите изпитват изключително силна тревога по отношение на пандемията от коронавирус и смятат, че това е едно от най-страшните неща, което хората са преживявали. Това показва допитване на “Галъп Интернешънъл”, проведено между 12 и 15 ноември сред 810 души.

 

Малко по-малък е делът на хората, които са на обратното мнение. Според 21,1% от анкетираните са на мнение, че коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника. Най-голям процент от обществото смята, че коронавирусът не е по-опасен от силен грип. На това мнение са 53,2% от участниците в допитването. 

 

“По традиция надделява умерено тревожната реакция. Преди седмици обаче имаше и белези на поляризация – двете крайни опции като че ли увеличиха тежестта си. Сега личи малък ръст на тревогата: пренебрежителната крайност като че ли губи позиции, а крайно тревожната реакция като че ли расте. Дали ще има задълбочаване на тревогата, евентуално ще покажат следващи вълни на сондаж”, отбелязват от Галъп.

 

Повече от половината българи – 54% от анкетираните смятат, че правителството не се справя с овладяването на пандемията. 

 

“Оценката, разбира се, е чувствително по-ниска от началото на мерките през март – когато навсякъде по света имаше рекорден ръст в доверието към властите, свързан и с високите страхове”, посочват от социологическата агенция. 

 

В по-голямата си част обществото приема толерантно мерките, които все още остават доста по-либерални в сравнение с останалите държави в Европа. 

 

„Вече загубих работата си вследствие на кризата“ казват 6.9%, а други 4,3% намират непосредствена опасност за загуба на работа. Има 18,6%, които не са без работа, но доходите им са силно намалели, а 15,6% очакват намаляване на доходите, макар и да остават на работа.

 

При 45.1% пандемията не е повлияла и няма очаквания да повлияе. Впрочем, има и 7,4%, които твърдят, че доходите им дори са се увеличили в последните месеци. Има и малък дял колебаещи се.

 

“Това пък са симптоми, които може би показват, че икономическата картина у нас не се възприема чак толкова зле, на фона на перспективите, които се очертаваха през пролетта, например”, съобщават от Галъп.

 

76,5% споделят мнението, че системата е можело да се подготви по-добре в летните месеци. 76,2% споделят страх, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда.Че има недостиг на лекарства, са съгласни 54,3%.

 

В същото време, 76,9% намират, че медиите създават и излишна паника. 62,5% и днес виждат вината за паниката основно у институциите.

 

Нова голяма надежда: Ваксината на „Модерна“ с 94,5% ефективност

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button