БългарияПоследни новини

Доц. Ангел Кунчев: Няма 100% гаранция при ваксините

Няма 100% гаранция при ваксините, но не са правени компромиси с проучването заради съкратения механизъм.

 

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред „Дарик радио“.

 

По думите му няма 100% гаранция и че няма да последват странични ефекти. 

 

„Няма 100% гаранция, но частицата, която вкарваме с ваксината, няма как да предизвика нещо друго. Опитът в досегашните ваксини показва, че много рядко може да се случи да се предизвика някакъв механизъм, който да причини някакви странични реакции. Съкратен е механизмът, но не са правени компромиси с проучването“, допълни той.

 

Все още не е ясно и колко е траен имунитетът, предизвикан от ваксините. Експертът призна, че обичайнията период, в който се разработва дадена ваксина, е между 8 и 10 години. Въпреки кратките срокове в които са създадени препаратите срещу COVID-19, те не са опасни и ще бъдат прилагани единствено след одобрението на съответните международни органи. 

 

“Още липсва подробната информация за кои възрастови групи са подходяща ваксината „Пфайзер“ и какви са страничните ефекти. Механизмите предполагат, че в огромен процент ваксините ще действат. Има едни хора, които няма да изградят имунитет, но тези хора са изключително малко“, посочи Кунчев.

 

Тестът за коронавирус няма да бъде условие за поставяне на ваксина, каза главният държавен здравен инспектор.

 

„Ако човек преди да се имунизира, реши да се тества, няма проблем да си направи изследване и ако има антитяло, да се откаже – няма проблем. Нито се обсъжда, нито се има предвид хората да си купуват ваксините. Не зная защо е поискано отпадането на ДДС. Няма да има платен вариант. Държавата отдели около 2 млрд. лв. за това заболяване. Няма да търси да си връща пари от ваксините. Големите разходи за болниците, за личните предпазни средства, за хората на първа линия. Тук не се търси възвръщаемост. Няма да има пазар и няма защо, тъй като всеки ще има достъп до тях. Не мога да кажа кога обаче, защото още нито една ваксина няма разрешително за ползване“, посочи той.

 

МЕРКИТЕ

 

„Не си спомням да сме казвали, че никога няма да вземаме мерки. Затваряне от типа на Турция и Израел няма да има. Няма как да умират по 200 души и да не се взимат мерки. Това ще е безотговорно и престъпно. Не мислете, че не виждаме резултатите. Получавам между 200 и 300 мейла на ден, една част от тях желаят на цялата ми рода да измре и не ми е приятно. Не ми е приятно, че като изляза, няма къде да седна да пия едно кафе, но това е цената на това да спрем да губим по 200 души на ден“, каза Кунчев по отношение на мерките срещу пандемията в страната.

 

„Не обмисляме на този етап България да слага изискване за недопускане на неваксинирани хора на територията си.

 

Заболяемостта е толкова висока, че не е проблемът оттук нататък във вноса на заболяването“, допълни той.

 

Главният държавен здравен инспектор посочи, че вече има спад при заболяемостта, но той не е траен.

 

„От миналата седмица сме вече под 600 случая на 100 000 души. 596 сме сега, но не следим само това, а 17 показателя. На първо място сме в Европа по смъртност. Бройките дори не са ключови. Умората в системата е страшна. Страх ме е доколко ще издържат здравните работници – 1% от тях вече не знаят нито къде са, нито как да работят, нито как да се възстановят“, заяви Кунчев.

 

А кафенета и ресторани ще бъдат отворени, когато заболяемостта намалее наполовина спрямо тази от миналата седмица:

 

“Ако успеем да смъкнем на 300 на 100 000 заболяемостта, ще можем да отворим кафенета и ресторанти, но при спазването на дистанция, носене на маски”, каза Кунчев. 

 

Най-вероятно първо ще бъдат отворени детските градини. 

 

Нов протест в София: Нахлуха в bTV и на Немския коледен базар

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button