БългарияПоследни новини

Софийският университет уволни проф. Мирчев заради лекциите му

Софийският университет “Св. Климент Охридски” уволнява професора по социология и етнология проф. Михаил Мирчев. Това става ясно от съобщение на “Алма Матер” във Фейсбук след приключване на проверката на Етичната комисия към висшето учебно заведение.

 

“Въз основа на установеното от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков прецени, че е налице достатъчно основание да прекрати гражданския договор на проф. Мирчев”, пише в публикацията.

 

Следват и мотивите за взетото решение. А именно – партньорстово на СУ с организации, защитаващи правата на ромите и евреите:

 

“Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните и либералните ценности. Той е в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, организатор е на съвместни събития, като отдаването на почит на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага програми, посветени на жените и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специални потребности, откри единствената специалност „Хебраистика“ в страната и др.”

 

В публикацията се припомня и приетата на 18 декември декларация на Общото събрание на СУ, която се “преутвърди ангажимента на Софийския университет към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъди всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието.”

 

 

Припомняме, че проверката срещу проф. Мирчев започна заради негови думи по време на онлайн лекции, качени и в платформа за видеосподеляне.  

 

Група студенти от Софийския университет “Св. Климент Охридски” написаха отворено писмо, в което обвиняват преподавателя по социология проф. Михаил Мирчев в ксенофобия, расизъм и използване на език на омразата по време на лекции.

 

В писмото бяха цитирани извадени от контекста фрази на професора. Самият той отрече да е влагал в тях насадения в отвореното писмо смисъл.

 

В негова защита различни организации и граждани изпратиха отворено писмо. В него се настояваше да не се слага ръка върху свободата на словото и мисълта в академичната среда. Това писмо обаче остана без внимание от ръководството на най-старото учебно заведение у нас. 

 

Нови 100 млн. лева отпуснаха за болниците и лекарите

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button