БългарияНа Фокус

Министър Ангелов: Ваксинацията е пътят към спасението и прегръдките

Ваксинацията е начинът за връщане на нормалния живот. Това обяви пред депутатите по време на днешния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посочи, че ведомството му няма да се превърне в търговски дистрибутор на препаратите за имунизация, нито ще се опитва да убеждава някого, че трябва да се ваксинира. 

 

„Напротив, ние ще обясним на гражданите, че ваксинирането е пътят към спасението и пътят към прегръдките, ако щете, към нормалните човешки отношения. Ваксините ще ни дадат това спасение от COVID-19. Но българските граждани искат да чуят отговор на всеки един въпрос, който ги притеснява и МЗ се ангажира да създаде такава информационна среда, че всеки един лекар да получава информацията преди всички и да я предоставя на достъпен и разбираем език на хората, за които се грижи”, заяви Ангелов.

 

Той поясни, че се подготвя огромна по мащабите си инфомационна кампания по въпроса:

 

„Подготвят се ключови послания до различни групи от обществото за разясняване на ползите от ваксинирането на индивидуално, групово, национално и глобално ниво, като се предвиждат различни платформи за разспространение на информацията според спецификата на различните професионални групи”, каза министърът.

 

Здравният ни министър подчерта, че ще настоява от фирмите производители да дадат отговори на всичките въпроси, които интересуват хората, без да има премълчаване или да има информация, която да не бъде споделена.

 

Ангелов увери от трибуната на Народното събрание, че здравното министерство осъзнава важността на предстоящата ваксинация за глобално справяне с пандемията от COVID-19 и ще вложи всички усилия в успешното ѝ национално провеждане.

 

САЧЕВА ЗА СОЦИАЛНИТЕ МЕРКИ

 

Пред депутатите говори и социалният министър Деница Сачева. Тя отчете, че почти 250 000 работни места са били съхранение благодарение на мярката 60/40. 

 

„Броени седмици след обявяването на извънредното положение на 13 май разработихме в началото на април и стартирахме мярката 60 на 40 за изплащане на компенсации за запазване на работните места като с подкрепата, която дадохме на българския бизнес успяхме да съхраним почти 250 000 работни места”, каза Сачева.

 

Тя посочи, че в част от най-засегнатите сектори като хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт, разработиха отделна мярка за подкрепа, по която работодателите могат да получават 290 лв. за всяко запазено работно място.

 

„Този инструмент се комбинира с мярката 60 на 40 и получава средства за изплащане на 80% от заплатите на служителите си. До момента по нея за платени 17 млн. лв. за 1 573 предприятия, като по този начин е запазена заетостта на 23 700 работещи”, отчете министър Сачева, цитирана от БГНЕС.

 

По мярката за краткосрочна заетост са подкрепи 264 самоосигуряващи се лица, 77 от тях за транспорт, 22 за хотелиерство, 86 за ресторантьорство, 45 от тях са туроператори.

 

„Основната мярка за самоосигуряващи се лица е мярката с безлихвени кредити в размер до 4 500 лв., която се осигурява с гаранция от Българската банка за развитие. Знаете, че сега беше променно условието и могат да се възползват до 6 900 до 31 март 2021г. В търговските банки са подадени близо 36 000 искания за финансиране от физически лица, а от тях към Българска банка за развитие са подадени и съответно одобрени 22 945 искания с общ размер 95 923 487 лв.”, каза Сачева.

 

Антителата след преболедуване от COVID-19 остават поне 6 месеца

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button