БългарияПоследни новини

Днес си пожелаваме най-вече здраве, патриарх Неофит ни благослови

Пандемията не спря десетки вярващи да се стекат в катедралния храм “Св. Александър Невски”.  И въпреки, че празничната литургия, ръководена от българския патриарх Неофит, се излъчваше и онлайн, миряните поискаха да я проследят на живо. По-голямата част от тях бяха с маски и спазваха дистанция. А тържествен камбанен звън възвести отново раждането на Спасителя.

 

Патриарх Неофит благослови бългаите за големия празник по време на литургията. В храма беше прочетен евангелският разказ за рождението Божия син – Исус Христос.

 

“Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост, на надежда и упование, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предназначение на човека: да стане бог по благодат. Ден, в който макар и все така заобиколени от болката, страданието и смъртта, ние с вяра, непосрамена надежда и богопросветен ум прославяме живота”, се казва в патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово.

 

“Светлината, изгряваща днес с Рождеството на нашия Господ Бог и Спасител Исус Христос, да огрява всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината ни и далеч от нея, и Неговият мир да бъде с всички нас!”, пожелават на всички българи в своето послание патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

 

Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

 

Традиционно всички миряни си пожелаваха най-вече здраве в тези трудни за цялото човечество времена. А днес тези пожелания са с най-голямо значеение. 

 

ОФИЦИАЛНО: Ето от кога и кой ще ни ваксинира

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button