Последни новиниСвят

В целия ЕС ваксинацията започна

От днес в държавите от ЕС започна масовото ваксиниране срещу SARS-CoV-2, съобщи „Дойче веле”.

 

От различни държави постъпват информации за началото на кампанията. „Гардиън” публикува снимки от ваксинирането на премиера на Чехия Андрей Бабиш.

 

Сред 450-те милиона жители на ЕС засега ваксина може да получат само възрастните хора според приоритетите и риска. В първия етап ще бъдат ваксинирани хората над 80-годишна възраст и тези, които имат здравословни проблеми. Постепенно възрастовата граница ще се снижава и най-накрая ваксина ще може да получат всички желаещи.

 

Ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech започна да се внася в страните от ЕС на 25 декември.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на 26 декември, че ваксината вече е доставена до всички държави-членки на ЕС. Тя определи кампанията като „трогателен момент на единство” на европейската общност и „устойчив изход от пандемията”.

 

В Германия, Унгария и Словакия ваксинирането започна ден по-рано от планирания срок.

 

Мъж на 93 години беше сред първите ваксинирани срещу КОВИД-19 в Австрия. Вчера в страната влезе в сила трета строга карантина, която ще продължи до 24 януари.

 

Първата имунизирана във Франция беше 78-годишната Морисет. “Това затопля!”, подхвърли тя и бе аплодирана от персонала на болницата “Рене-Мюре” в Севран недалеч от Париж, предадоха кореспонденти на световните агенции.

 

В Португалия първият ваксиниран в страната стана 65-годишният Антониу Сарменто, директор на клиниката за инфекциозни болести в болницата “Сан Жуан” в град Порто.

 

В Словакия президентът Зузана Чапутова, повечето министри и депутати от парламента на страната бяха ваксинирани срещу КОВИД-19 в братиславската Университетска клиника, а в Норвегия първият имунизиран беше човек от дом за възрастни в Осло.

 

В Румъния ваксина беше поставена първо на 27-годишна медицинска сестра в Националния институт за инфекциозни болести. Тя се казва Михаела Ангел и в началото на пандемията е оказала помощ на първия пациент в страната с установен коронавирус.

 

В Кипър пенсионерите от домовете за възрастни хора в столицата Никозия и градовете Ларнака и Лимасол са първите, които ще получат ваксината, пристигнала със самолет вчера, предаде Ройтерс.

 

Утре ще се ваксинира и 74-годишният президент Никос Анастасиадис. Ваксинирането му ще бъде предавано по националната телевизия, тъй като президентът иска да увери населението, че ваксината е безопасна, и да призове гражданите да последват примера му.

 

Първата ваксинирана в Швеция беше 91-годишната Гун-Брит Йонсон от дом за възрастни в община Мьолбю на юг. “Нищо не усетих”, споделя възрастната дама.

 

В Дания първият човек, инжектиран с ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех”, беше 79-годишният Лейф Хайселберг от остров Фюн, който живее в дом за възрастни в Одензе и е с диабет.

 

СЗО: Това няма да е последната пандемия

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button