БългарияНа Фокус

Глоба за кмета на Калофер заради хорото по време на пандемия

Очаквано, кметът на Калофер Румен Стоянов ще бъде глобен заради провелото се днес Мъжко хоро във водите на река Тунджа. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. 

 

Сумата, която ще трябва да плати кметът, е 1000 лева. Той е санкциониран заради позволението му да се проведе подобно масово събитие по време на пандемия.

 

Въпреки всичко, самият кмет, който обикновено участва в Мъжкото хоро, тази година на влезе в ледените води на Тунджа, за да не дава пример за нарушаване на правилата. Той обаче не скри, че подкрепя спазването на традицията. 

 

А глоба може да има и за общината, съобщи Каназирева. Ако се докаже, че местната администрация е участвала в организацията на събитието, то Община Калофер, като юридическо лице, ще бъде глобена с 2000 лв.

 

Започнало е и разследване, за да се установи кои са участниците в хорото. Преглеждат се видеоклипове и снимки, а всички замесени ще бъдат санкционирани, заканват се от областната управа. 

 

„Уважавам традициите. Неведнъж съм присъствала и в Калофер на днешния ден. Но ситуацията, в която сме, е различна. Правилата са еднакви за всички и трябва да се спазват”, заяви Каназирева.

 

И допълни:

 

„Заповедта на здравния министър е ясна, решението на Областния щаб – също. Когато има масови мероприятия, кметът и общината отговарят да няма масови струпвания и за носенето на предпазни средства. Ще бъде съставен акт за неспазване на противоепидемичните мерки”.

 

Областният управител подчерта, че преди ритуала в Пловдив всички участници са минали антигенни тестове – общо 68.

 

Припомняме, че и община Габрово получи глоба заради организирането на масово събитие – конценрт в навечерието на Новата година. Кметът на общината вече съобщи, че сама ще плати глобата, с чието налагане не е съгласна.

 

Без Рачков в новия сезон на „Като две капки вода“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button