Последни новиниСвят

Зелена светлина за втора COVID ваксина в Европа

Ваксината срещу коронавируса на американската компания Moderna Inc получи одобрението на европейския регулаторен орган по лекарствата, което ще позволи на властите в Европа да ускорят процеса на имунизация на стария континент с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщават световните агенции.

 

Тя е втората разрешена за употреба след тази на Pfizer/BioNTech.

 

“Европейската агенция по лекарствата се събра на заседание, на което обсъди дали препаратът може да бъде използван за ваксинация в Европейския съюз и взе положително решение”, съобщава агенцията.

 

EMA обяви, че е одобрила ваксината срещу COVID-19 на Moderna за употреба в Европа при хора на възраст над 18 години.

 

“Тази ваксина ни предоставя още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация. Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи, че имаме тази втора положителна препоръка за ваксина по-малко от година след обявяването на коронавирусната пандемия от страна на Световната здравна организация”, заяви изпълнителен директор на EMA Емер Кук.

 

Агенцията по лекарствата добави, че ваксината е била използвана в проучване, включващо около 30 000 души, в което е показала ефикасност от около 94,1%.

 

Регулаторният орган опита да разреши ваксината на “Moдерна” още на 4 януари, но тогава решението беше отложено.

 

В САЩ препаратът получи разрешение още през декември. Той бе одобрен и във Великобритания.

 

ЗВЕЗДНА РАЗДЯЛА: Ким Кардашиан и Кание Уест

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button