БългарияНа Фокус

Новите мерки: Учениците се връщат в клас, за заведенията нищо не е решено

Очакванията за обявяване на облекчение в противоепидемичните мерки днес се оправдаха наполовина. На редовния брифинг на здравното министерство стана ясно, че от 4 февруари учениците се връщат в клас. Но въпреки проведените срещи с представители на ресторантьорския бранш, тяхната съдба все още е неизвестна. 

 

На брифинга изненадващо се появи премиерът Борисов, който заговори, че отварянето на училищата е компромис, но друг засега не е възможен. 

 

“Оптимизмът, който имаме, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се разви със страшна сила в редица страни, въпреки пълния локдаун, който има. Този щам се пренася изключително бързо. Броят на заразените и починалите се качва рязко. Компромисът, който можем да направим, е свързан единствено с образователната система. По определен ред учениците от 5 до 12 клас ще започнат присъствени занятия”, каза премиерът. 

 

А за ресторантите и останалите заведения ще се мисли до края на месеца. 

 

Премиерът отново изтъкна, че мерките в подкрепа на бизнеса струват много милиони всеки месец:

 

„Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава”, поясни министър-председателят.

 

И заяви, че от близо 30 000 заети в ресторантьорския бранш, само 6 300 са подали заявления за подпомагане.

 

„Защо е така, оставям на вас да прецените”, каза премиерът. 

 

Той изрази надежда, че след отварянето на училищата няма да се стигне до скок в заболеваемостта у нас.

 

“До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, че едновременно с разхлабването при учениците, фитнесите, може да доведе до леко повишаване, за радост Коледна и Нова година не увеличиха заболеваемостта, яслите, детските градини и учениците от 1 до 4 клас също не увеличиха заболеваемостта. Това е изключително важно”, каза още министър-председателят. 

 

Най-голямото притеснение на премиера е, че при нов рязък скок в заболеваемостта, ситуацията няма да може да бъде овладяна. 

 

“Ние засега сме като оазис по отношение на мерките. Рискът, ако ги отпуснем, може да доведе до голяма заболеваемост и да не може да ги овладеем”, заяви още премиерът.

 

Той отново изтъкна, че у нас мерките са много либерални:

 

“Рискът за отваряне на заведенията е огромен при този нов щам. Само си представете каква ще е реакцията у нас, ако въведем вечерен час. Виждате, че държави с много по-стриктни мерки имат по-голям размер на заболяване и смъртност, каквато и по време на война не е имало. Тук мерките са либерални – само не може да се отиде на ресторант, но ако си в хотел, можеш да отидеш”, коментира още министър-председателят.

 

СИТУАЦИЯТА У НАС ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПОДОБРЯВА

 

От изнесените от Щаба данни става ясно, че ситуацията у нас продължава да се подобрява. 

 

“Продължава да се запазва тенденцията на излекуваните многократно над заразените”, каза здравният министър Костадин Ангелов.

 

Болничните легла са заети с неослужнени пациенти към днешна дата е 29%. Най-висока заетост на леглата се наблюдава в София област и в София град.

 

Интензивните легла са заети на 43%, най-много са в Силистра, Ловеч и Видин.

 

9339 са заразените от медицинския персонал, 8161 излекувани медици.

 

72 години е средната възраст на починалите.

 

“Макар и с доста бавен темп, имаме смъкване на заболеваемостта, на смъртността и на приетите в болница. На този сравнително оптимистичен фон у нас, положението в Европа не е така оптимистично”, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

 

ИЗБОРИТЕ И ЗДРАВНИТЕ МЕРКИ

 

“Ще представим най-добрите решения, за да гарантираме живота и здравето на българските граждани в изборния процеС. Медицинският протокол за провеждане на избори по време на пандемия ще е готов 45 дни преди датата на вота”, каза по отношение на изборите здравният министър. 

 

ВАКСИНИ ЩЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ

 

“Ваксините, които ще дойдат до края на годината, ще бъдат за 5,8 милиона български граждани. От април нататък ще имаме много дози”, каза министърът на здравеопазването и отново подчерта, че решението на страната ни е консервативно, но с гарантирането на втората доза от ваксината имаме спокойствие, че няма да стигнем до положението на Италия.

 

“567 хиляди души могат да бъдат ваксинирани през май, според предварителни данни. Фирмите постоянно си променят графиците за доставка на ваксините”, каза още Костадин Ангелов.

 

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов информира, че темпът ваксиниране се провежда изключително добре. Той посочи, че графикът ни е изключително добър, няма забавяне по отношение на ваксинирането.

 

„В момента, в който се получават ваксините те се разпределят и започва ваксинирането с тях”, посочи той.

 

По данните, които изнесе за ваксинираните, мъжете са около 63%, жените са около 37%.

 

„Най-големият процент е на лекарите – около 46%, сестрите 23%, помощния персонал около 19%, зъболекарите са 3%, фармацевти и други около 7%”, посочи Гигов.

 

Жената, оцеляла 30 часа в студа в планината се оказа ясновидка, получила „Божи SMS“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button