БългарияНа Фокус

От Щаба алармираха: Новият щам на коронавируса е вече у нас, здравната система е в опасност

Водеща тема на днешния брифинг на Здравното министерство и Националния оперативен щаб бе разпространението на британския щам на коронавируса. Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов бе категоричен, че новият вариант на заразата вече е и в нашата страна:

 

“Макар още да нямаме официално излезли резултатите от централната лаборатория, смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Затова трябва да сме много по-осторожни и внимателни да се спазват много сериозно мерките”, каза Балтов. 

 

От своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнесе данни, че новият щам вече доминира във Великобритания и Северна Ирландия. И макар ситуацията с коронавируса у нас да изглежда спокойна, в Европа далеч не е така:

 

“Колегите в Европа са изключително притеснени от ситуацията във Великобритания и Ирландия. Новият щам е заел във Великобритания дял от 75% само за месец, в Ирландия – 40%. Всички, които излизат положителни там са с новия щам или по-правилно е да се каже вариант на коронавирус. Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че се разпространява много по-бързо, неговата заразност е с пъти по-голяма. Подобна е картината и в Нидерландия. В България досега 10 души заразяват между 5 и 6 души. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в Европа”, информира доц. Ангел Кунчев.

 

Той бе категоричен, че ако предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с новия щам. Няма начин новият щам да не е влязъл в България и на Балканите, подчерта още той.

 

А началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски алармира, че заради новия щам здравната ни система може да се окаже в опасност.

 

“Много бързо новият вариант на коронавируса измества класическия, това може да доведе до пренапрягане на здравната система. Пикът е достигнат на 23 ноември 2020 г., това е най-големият връх. Мерките бяха въведени на 27 срещу 28 ноември и постепенно започва спадане на заболеваемостта. Изходното ниво от 1 октомври е три пъти по-ниско от сегашното ниво. Резултатите от мерките дойде след 4 седмици”, каза Мутафчийски. 

 

Той също призова за по-бавно облекчаване на мерките срещу заразата на базата на щателен анализ:

 

“Трябва изключително внимателно да се обсъжда какво трябва да се разхлабва и кога да се разхлабва.”

 

По думите му заради новия щам е възможно да се стигне до изчерпване на здравните ни ресурси.

 

“Загубите ще бъдат много по-тежки”, каза още той.

 

Обвиниха Борисов, че не спазва дистанция, той отговори: Ако някой се засили към мен, веднага го отблъсквам

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button