БългарияНа Фокус

Обявиха официалната причина за падането на Атанас Скатов под К2

След множество догадки и експертни коментари най-после стана ясна причината за падането на българския алпинист Атанас Скатов под хималайския връх К2. Той загина трагично на 5 февруари в опит да стане първият българин, изкачил К2 през зимата. 

 

Официалната причина за падането му е записана в два документа – от автономната област Гилгит Балтистан, където попада К2 и от болницата в Скарду – град в Гилгит Балтистан, където е откарано тялото на Скатов. 

 

И в двата документа ясно е записано, че Скатов е получил тежки наранявания на главата, множество травми и голяма кръвозагуба в следствие на падане заради скъсано въже. 

 

“Атанас Георгиев Скатов, националност – България.

 

Загинал на 5 февруари, докато слиза от лагер 3 към базов лагер. Причина – скъсване на обезопасявящо въже”, пише в документите. 

 

Снимки на документите, в които това е записано, бяха публикувани от в. “24 часа”.

 

Именно скъсване на въже беше първоначалната причина, посочена за падането на Скатов. Шерпите обаче опровергаха в социалните мрежи тази информация и заявиха, че вероятно умората на Скатов е създала предпоставка за грешка, която е отнела живота му. 

 

Тезата за човешка грешка беше лансирана и от български експерти и алпинисти като причина за смъртта на българския алпинист. 

 

Здравният министър потвърди, че синът на президента Румен Радев е бил на нелегално парти

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button