БългарияПоследни новини

Министър Ангелов: Можеше до месец и половина да поставим епидемията под контрол

Страната ни е можела до месец и половина да постави епидемията под контрол. Смелата прогноза направи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна. Това обаче можело да се случи само ако ваксинацията продължавала да върви както в дните на отворените “зелени коридори”:

 

“Ако темпът на ваксинациите върви така, както вървеше последните 3-4 дни, до месец и половина може да имаме пълен контрол над епидемията в страната”, каза Ангелов. 

 

По думите му проблемът с ваксините в страната остава. Той потвърди, че още през януари е било известно, че AstraZeneca ще редуцира доставките на препарата си, но в последствие е дошло ново съобщение за още по-драстично намаление:

 

“В края на 2020 г. България изпрати до Европейската комисия заявка за 4,5 млн. дози от аденовирусната ваксина, които страната ни да получи в рамките на седем месеца. В края на януари производителят съобщи, че ще намали доставките си с 60%, или че у нас за месец февруари ще пристигнат около 261 хил. дози, вместо очакваните малко над 451 хил. На 22 февруари Министерството е уведомено за поредно редуциране на количествата за страната ни – вместо двете очаквани доставки – на 87 хил. дози (на 26-ти февруари) и на 54 хил. дози (на 28-ми февруари), България се очаква в близките дни, без да е посочено точно кога, да получи 52 800 дози. Доставени у нас до този момент са 117 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca”, каза Ангелов. 

 

Той отново призова компаниите производители на ваксините да спазват договорите си. 

 

Проф. Ангелов подчерта, че текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с редуцирането на доставките на 60 %, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни.

 

Министърът бе категоричен, че служителите, ангажирани с изборите, които са заявили, че искат да се имунизират, вече са получили първата доза. А втората се съхранява. 

 

„Хубав ден за авиацията ни“: Каракачанов показа ремонтираните Су-25 и направи пробен полет (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button