България

Джамбазки: Удоволствие е да гледаш как българите в Западните покрайнини се борят за българщината

“Лекции, чествания, фестивали, рецитали, бюлетини… Твърдост, дори когато тя може да ти навреди. Удоволствие е да гледаш как българите в Западните покрайнини се борят за българщината и отстояват принадлежността си към Майка България с невероятна твърдост и постоянство. “

 

Така евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки коментира новината за стартирането на българско предаване по сръбска национална телевизия. 

 

Предаването „ТВ Журнал“ съществува по държавната телевизия в сърбия през 90-те години, а след това излъчването му е прекратено. С възобновяването му днес то отново ще бъде информационна програма, която ще се излъчва един път седмично, информира Стефан Стойков, председател на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия. 

 

Предаването ще информира за отделни и важни актуални теми, като първо ще се излъчва най-важното от централните новини, а след това новини от Босилеград, Цариброд, Ниш, Бабушница, Иваново и други места, където живее българско национално малцинство.

 

“Братята ни в Западните покрайнини и из цяла Сърбия се пребориха и за това да имат отново българско предаване, при това в сръбската национална телевизия. След повече от 30 години. Да, кратко, но в тези 15 минути българите там ще могат да научават как са сънародниците им в Сърбия, какво са постигнали, от какво имат нужда. И да си помагат, да си дават кураж”, отбеляза още Джамбазки в публикацията си. 

 

Но изразява и някои свои притеснения:

 

“Да не се заблуждаваме, че сръбската цензура ще пропусне някакви съществени дейности, оплаквания или критики в предаването, но това все пак е някакво начало и поздравявам братята ни там за постигнатото”, написа още евродепутатът. 

 

Кола излетя от пътя и падна в коритото на река в Хасково, двама са пострадали (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button