БългарияНа Фокус

Война на декларации в парламента

Пореден напрегнат парламентарен ден. Той започна свойна на декларации, прочетени от трибуната от различните парламентарни групи.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново нападна новите партии в парламента, които уж левицата би била готова да подкрепи. 

 

“Новите политически субекти не могат сами – не ви стигат гласове, но в същото време нападате БСП и отказвате протегната ръка от БСП, защото смятате, че ние сме партия на статуквото. Очевидна липса на политическа мъдрост в този момент проявявате”, каза Нинова. 

 

Тя предупреди, че заради действията им от ДПС се готвели да управляват. И отбеляза, че днес ДПС днес заявяват, че няма да подкрепят ГЕРБ и БСП, защото са партии, загубили изборите.

 

“Ами те управляваха – и с ГЕРБ, и с БСП. Понеслите негативите от това са ГЕРБ и БСП. А сега тръгват да управляват с вас, помислете си какво ви чака”, обърна се Нинова към новите партии в парламента.

 

В отговор на подвиквания от залата, Нинова добави: “Не, уважаеми колеги от ДПС, като дърпате за опашката, ще си получите истината”.

 

Нинова отново даде примери за това, че ГЕРБ “се окопават във властта”:

 

“Докато в парламента се занимаваме с безсмислени спорове, Борисов се окопава и вие ще го върнете обратно с пълна сила, коментира още лидерът на БСП. Казваме, че всички искаме елиминирането на ГЕРБ – думи, думи, думи, зад които не стои нито едно конкретно действие. Недейте да твърдите, че БСП иска да разбие антиГЕРБ мнозинството, БСП просто действа, не говори”, добави тя.

 

В декларация председателят на ПГ на “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова призова парламентът да поеме отговорност за Плана за възстановяване. 

 

“Цялата отговорност по разглеждането на плана не възпря премиера Борисов да използва характерните за него трикове и да не се яви в парламента”, посочи Манолова.

 

А попита защо са отделени 56 млн. лева за спешния телефон 112:

 

“Господа от ГЕРБ, телефон 112 с Марс ли ще ни свързва за тази сума от 56 млн. лв. Защо в плана няма пари за профилактика, доболнична помощ, електронни здравеопазване, здравна карта и досие? Защо за МВР болница и други има, а за Национална детска болница няма пари? Къде са парите в плана за туризъм и транспорт и за справяне с демографската криза и неравенствата?”, пита Манолова.

 

По-рано Манолова внесе и промени в Закона за управление на отпадъците с цел ограничаване вноса на боклук. С промените се намаляват сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца.

 

От ДПС също се намесиха в отговор на декларация на ГЕРБ. Йордан Цонев категоричено обяви, че партията не участва в задкулисни договорки. 

 

“Няма задкулисие, няма задкулисни договорки, няма да правим кабинети и няма да участваме в кабинети, но ще подкрепяме новите партии да съставят кабинет и да се извърви пътят към елиминиране на ГЕРБ от властта. И след следващи избори пак същото ще направим”, каза Цонев.

 

И отново подчерта, че партията би подкрепила единствено правителство на една от трите нови формации – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”.

 

ИЗСЛУШВАНЕТО НА БОРИСОВ

 

Депутатите се отказаха от намерението си да излушат премиера в оставка Бойко Борисов след като миналата седмица го задължиха да се яви в сградата. След председателски съвет тази сутрин председателят на Народното събрание Ива Митева е предложила точката от дневния ред за исзлушването да отпадне. Предложението бе гласувано в зала и одобрено. 

 

ИЗСЛУШВАНЕТО НА АНАНИЕВ

 

Финансовият министър в оставка Кирил Ананив обаче най-сетне дочака изслушването си след като то бе отложено миналата седмица. Той докладва пред народните представители за състоянието на хазната.

 

Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева. Това обяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в Народното събрание.

 

Парите от Сребърния фонд не са използвани за финансиране на разходи на правителството и са в отделна сметка в рамките на фискалния резерв. В тази отделна сметка има 3,3 милиарда лева и те са непокътнати, съобщи още Ананиев.

 

„Не сме си позволили от създаването на фонда една стотинка да бъде взета от този фонд и да се финансират други разходи от държавния бюджет. Всичко останало са средства, които временно могат да бъдат използвани за покриване на разходи от бюджета“, каза Ананиев.

 

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това стана ясно от данните, които финансовият министър в оставка Кирил Ананиев отчете пред Народното събрание.

 

От началото на пандемията до 31 март 2021 г. сме извършили разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19 в размер на 5,1 млрд. лева, заяви финансовият министър в оставка.

 

По време на изслушването си в парламента Ананиев подчерта, че от тази сума 1,8 млрд. лева са отишли за подкрепа на домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса, а 1,1 млрд. лева за онези органи на държавно управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.

 

314 млн. лева са изразходвани за добавката от 50лв. към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година.

 

“По предварителни данни приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към март 2021 г. са в размер на 11 млрд. 348 млн. и 100 хил. лв., 23,8 % от годишния разчет. Съпоставени със същия период на предходната година, когато приходите в бюджета все още не бяха засегнати от негативните ефекти от избухването на пандемията, постъпленията към март 2021 г. нарастват с 370 млн. и 800 хил. лв., което представлява ръст от 3.4%”, каза Ананиев.

 

“Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлизат на 8 млрд. 830 млн. и 300 хил. лв., което представлява 23.8 от планираните данъчни приходи. Приходите от данъци и осигурителни вноски нарастват с 249 млн. и 600 хил. лв. спрямо отчетените за първото тримесечие на предходната година. Върху данъчните приходи оказват влияние приетите законодателни промени в крайните срокове за подаване на годишните данъчни декларации”, отчете още Ананиев.

 

Той обърна внимание, че приходите от преки данъци са в размер са 1 млрд. 263 млн. и 200 хил. лв. или 18.1% от предвидените в разчетите за годината, а постъпленията от косвени данъци са 25.8% от разчетените за годината. Кирил Ананиев заяви, че приходите от социални и здравноосигурителни вноски възлизат над 2 млрд. лв., което представлява 24.2% от разчетите за годината.

 

“България въведе едни от най-либералните режими по отношение на ограничаване на дейността на стопанските субекти, поради което имаме една добра събираемост на данъчни приходи”, каза още министърът в оставка.

 

БЕЗПОЩАДНА КРИТИКА

 

От “БСП за България” коментираха, че донякъде се е изяснила картината със състоянието на българският бюджет и на фискалния резерв, но притесненията остават, даже някои се засилват. Относно разходите във връзка с кризата от COVID-19, Румен Гечев изчисли, че държавата е помогнала на българските семейства и бизнеса между 2 и 4 пъти по-малко, отколкото нашите партньори от ЕС. Той отбеляза, че помощта за българските семейства е ограничена, а малки и средни фирми от август миналата година чакат да получат своите средства. Гечев разкритикува настоящото правителство, че не е попълнило фискалния резерв преди изборите, за да остави ресурс на следващо правителство, а по време на евентуален служебен кабинет няма да може да бъде теглен нов дълг.

 

Йордан Цонев изрази безпокойството на ДПС по три теми. Той посочи, че трябва да продължат да изследват динамиката на движение на фискалния резерв, въобще структурата на бюджета, преди и ако се отиде на предсрочни избори. Темата, която най-много ни притеснява, е най-голямата хвалба – дългът, изтъкна Цонев и отбеляза, че за десет години имаме над 20 млрд. нов дълг. Има проблем да си в банковия съюз и да не си в еврозоната и скоро ще се сблъскаме с него, предупреди той. Депутатът от ДПС смята, че най-вероятно няма да бъде потвърдено решението за мораториум върху кредитите, което за нас ще е проблем и нашите компании ще изпаднат в несъстоятелност поради COVID кризата.

 

От “Демократична България” сме много обезпокоени първо от това, че фискалният резерв намалява от 13,5 млрд. лева през септември 2020 г. до около 8 млрд. сега и в голяма степен това се дължи на предизборни харчове, които можеха да бъдат избегнати, каза Мартин Димитров. Той даде пример за необосновани разходи с т.нар. “Балкански поток”, както и със средствата, отпуснати за язовирите. Той коментира, че е допуснато прахосване на пари в здравна пандемия, които можели да отидат за бизнеса и за домакинствата. Оставяте държава с много проблеми, посочи той.

 

Мария Капон (“Изправи се! Мутри вън!) коментира, че пътят на парите очевидно е осеян с дупки, както се е видяло и от числата. Тя посочи, че България за миналата година отчита най-слабият спад на икономиката и на потреблението в ЕС. Т.е. числата, които ни предоставяте биха означавали, че в България няма икономическа криза, каза Капон. И отбеляза, че няма как да се хвалим, че хазната е балансирана, а хората да живеят все по-зле. Когато говорим за фискален резерв, трябва да кажем, че има един баланс и той се нарича беден народ, богати управляващи и силна мафия, коментира тя.

 

ДБ и ИТН отказаха на ГЕРБ, обвиниха ги в „политическа незрялост“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button