БългарияПоследни новини

Уволниха преподавател в УНСС, протестирал срещу предизборно посещение на Борисов

Доц. д-р Мартин Николаев Осиковски, преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), е бил дисциплинарно уволнен заради негов протест срещу предизборно посещение на премиера в оставка Бойко Борисов в учебното заведение. Това става ясно от петиция, подписана от близо 6000 преподаватели и студенти в университета.

 

На 2 април Осиковски обяви, че подава оставка от ръководните постове, които се заемал във ВУЗ-а. Два дни преди изборите той написа в профила си във Фейсбук:

 

“Беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ. СРАМ!

 

Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога. Поради тази причина, като символичен израз на несъгласие и протест, с настоящото заявявам, че:

 

Подавам оставка от “ръководната” длъжност “главен секретар по уеб комуникации” на Университета, оттеглям се като член на редколегията на “Научни трудове” и “Годишник на УНСС”, оттеглям се като член на атестационната комисия на факултет “Икономика на инфраструктурата”.

 

 

Няколко дни след публикацията, ръководството на УНСС е изискало от Осиковски писмени обяснения.

 

“Още тогава усетих накъде отиват нещата”, коментира той пред “Свободна Европа”.

 

“Моята публикация е взета и е изтълкувана в един превратен смисъл. В мотивите например се посочва, че аз твърдя, че на територията на кампуса е проведена политическа предизборна агитация в тесния юридически смисъл на това понятие. Според изборните правила това представлява нещо много конкретно – символи и открито призоваване за гласуване за конкретна партия. Такова нещо в своя пост не съм твърдял. Дори не съм употребил тези думи. Аз съм коментирал духа на това, което се случи, не неговата буква”, добави той.

 

Осиковски също е категоричен, че не е уронил престижа на университета и не е възнамерявал да направи това.

 

Петицията в негова подкрепа е насочена срещу ректора на УНСС проф. Димитър Димитров.

 

“Вчера, 21 април 2021 г., доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него”, пишат създателите на петицията, като допълват, че не смятат престижа на учебното заведение за уронен от действията на доц. Осиковски. 

 

“Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България”, пише още в петицията. 

 

Как ще работят „зелените коридори“ по празниците?

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button