Последни новиниСвят

Путин: Няма да има прошка за онези, които забравиха уроците на Втората световна война

По време на Парада на победата на Червения площад в Москва президентът на Руската федерация Владимир Путин произнесе традиционното си слово. В него отново се прокраднаха заплашителни реплики към геополитическите противници на страната. Путин обяви, че “няма да има прошка” за онези, забравили уроците на Втората световна война. 

 

“Войната донесе толкова непоносими изпитания, скръб и сълзи, че не може да бъде забравена. И няма да има прошка и оправдания за онези, които отново замислят агресивни действия”, каза руският президент. 

 

Той призова да си правим изводи и да помним уроците на историята. По думите му и днес много от идеологията на нацистите и нейните последователи се опитва да засили въоръжението по света. Путин уточни, че няма предвид само радикалните идеологии и терористичните организации.

 

“Днес виждаме едно сборище на неунищожените наказатели и техните последователи, опити да бъде пренаписана историята, да бъдат оправдани предателите и престъпниците, върху чиито ръце е кръвта на стотици хиляди невинни хора”, каза руският президент. 

 

Той заяви, че съветският народ е спасил родината си и е освободил много европейски държави от “кафявата чума”.

 

Според него руснаците са произнесли на нацизма историческа присъда с мощта на оръжията си на бойното поле, със силата на своята нравствена правота, с жертвеното мъжество на войнишките майки, с верността на онези, които всеки ден са чакали от своите близки на фронта вест и с любовта към ближния, която е заложена в руския национален характер. 

 

Според руския държавен глава победата във Великата отечествена война е съдбовно събитие за целия свят. 

 

Парадът на победата в снимки (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

Подобни статии

Back to top button