БългарияНа Фокус

Сериозни промени в ГЕРБ след слабия резултат на изборите – кметовете на Бургас и София вече не са в ръководството

Кардинални промени в ръководството на политическа партия ГЕРБ напаравиха на Национално събрание на партията, свикано от лидера Бойко Борисов. От зам.-председателските места в партията бяха освободени кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Рокадите идват след слабите резултати на ГЕРБ в два от най-големите градове в България на последните парламентарни избори на 4 април. 

 

На техните места Борисов предложи Томислав Дончев и Даниел Митов.

 

„ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента. Нашите партньори внимателно ни гледат и ни слушат“, аргументира Борисов предложението и допълни:

 

„С това си предложение искам да дам ясен знак накъде върви ГЕРБ, на кои държави искаме да приличаме и към какво се стремим“.

 

Кандидатурите им бяха одобрени почти единодушно от делегатите на събранието, което се провежда онлайн. Така двамата стават заместник-председатели и на Изпълнителната комисия по право.

 

Фандъкова и Николов остават членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

 

Борисов обясни и защо освобождава Фандъкова и Николов:

 

„Не върви днес да възложа на Фандъкова да отиде до Силистра, Добрич или Сливен, защото има работа в София. А като член на Изпълнителната комисия може спокойно да подпомага Тодор Кръстев и останалите в града. Няколко пъти се налагаше да пращам Николов във Видин, в Ямбол, а това е време, в което се отсъства от Бургас. Те двамата остават от най-уважаваните, най-заслужилите. Да не прочета заглавие, че е свалено доверието. Обичаме ги, уважаваме ги, но сега трябва постоянно присъствие на събрания. Ако имате това време, оттеглям предложението”, заяви Борисов.

 

А в обръщенията си към делегатите на събранието Даниел Митов и Томислав Дончев дадоха заявки за промяна и задълбочено развитие. 

 

„Благодаря за номинацията! От тук нататък ни предстои много работа и оправдаване на доверието. Аз съм човек, който има ясни позиции. Над 20 години съм в българската политика и винаги съм принадлежал на българската десница. Приказките, че няма „ляво” и „дясно”, може да ги забравим. Това го казват хора, които нищо не разбират от политика. Истината е, че в момента, в който трябва да направиш политически избор, правиш стъпка. ГЕРБ и България трябва да има ясна позиция и принципи”, каза Даниел Митов. 

 

А Томислав Дончев заяви:

 

“Доверието е отговорност и в повечето случаи – тежест. Човек всеки ден трябва да учи нещо ново и да се опитва да бъде по-добър – с политическите субекти и партиите е същото. Това не значи, че вчера сме били лоши или решенията ни са били грешни. Политиката е изкуството да живеем заедно и да постигаме успехи; да се балансира между интересите на различни групи. Политиката не е крясъци. Оттук нататък задачата на ГЕРБ е да бъдем по-добри от себе си.”.

 

Пред делегатите на събранието Борисоя призна, че е направил много грешки. 

 

„Направих недопустими грешки, които се отчитат като успехи от нашите евроатлантически партньори”, каза лидерът на ГЕРБ. 

 

И обяви, че на следващите избори те са изправени пред предизвикателство, част от което са и парите на олигархията. 

 

По думите му управлението на ГЕРБ не е допуснало българите да пострадат така, както цяла Европа от миграционната криза.

 

„Не допуснахме и по време на гръцката криза да пострадат нашите банки и финансови институции. Справихме се и тръгнахме нагоре. Не допуснахме и тоталния локдаун, както беше при нашите съседи и в цяла Европа”, посочи още Борисов.

 

Той коментира и изнесената от лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов информация, че изборите не са стрували толкова скъпо, колкото твърди Борисов. 

 

„Новият политически лидер, колегата Трифонов, вчера май се е заял с мене, че изборите струват 150 млн. Да, те може и да са и 130, но във всички случаи са над 100. Целта на тези избори не е да се направи парламент, който да смени един закон, а да се състави управление. Сега ще се похарчат още много пари. Упрекът ми към тях не е бил друг. Демокрацията е скъпо нещо… Ами, ако добавим и ваксините на близо 70 000 членове на всичките комисии? Сред първите ни приоритети беше да ваксинираме участващите в тях. Не е това сметката, не е в нея разликата”.

 

И отново изтъкна свършеното от ГЕРБ:

 

„Хората оценяват това, което сме направили – и „Тракия, и „Хемус” и „Струма”. Те го виждат и искат да надградим. Искат и повече дигиталност и прозрачност. Нашето председателство на ЕС считат, че е било от най-добрите и може би единственото, на което всички до един дойдоха в София. С тези избори народът им даде да разберат – и на едните, и на другите, че ни иска. Обирайте си думите! Царят навремето казваше: „Бъдете господари на мълчанието”. Ние нека бъдем господари на изразите. Виждате една дума като „изчегъртване” се забива в съзнанието”, каза още той.

 

Той пожела успех на служебното правителство. „То няма да е отговорно за нищо, защото пряко ще се ръководи от Румен Радев”, поясни лидерът на ГЕРБ.

 

Сред другите решения, които бяха взети по време на Националното събрание на ГЕРБ, бяха следните:

 

– Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев са освободени като членове на Изпълнителната комисия

 

– Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева вече не са членове на Контролната комисия

 

– Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, Илтер Бейзатов Садъков, Вежди Рашидов, Костадин Ангелов бяха избрани за членове на Изпълнителната комисия.

 

Мирослав Боршош е новият зам.-кмет на София на мястото на уволнения Тодор Чобанов

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button