БългарияНа Фокус

Избират кмет на Благоевград и няколко села за първи път само с машини в по-големите секции

Първи избори по новите правила за гласуване само с машини в секциите с над 299 избиратели. Днес жителите на Благоевград и няколко села избират градоначалници. Местни избори се провеждат в селата Вресово – община Руен, Ясен – община Плевен, Жълти бряг – община Стамболово, Сърница – община Минерални бани, Ракево – община Криводол, Памидово – община Лесичово, както и в Цани Гинчево – община Никола Козлево.

 

За вота на избирателите в Благоевград ще се борят 7 кандидати. Досегашният кмет Румен Томов се явява като независим кандидат, но с подкрепата на БСП. На избори отива и доскорошният председател на общинския съвет в Благоевград – Андон Тодоров. И той е независим кандидат, който обаче е подкрепен от ГЕРБ.

 

Кандидатът на “Има такъв народ” е адвокатът Илко Стоянов.

 

Останалите четирима кандидати за кмет са Стефан Делиов от Коалиция “Ние гражданите”, независимият кандидат Людмила Костадинова, Цвета Рангелова от партия Възраждане и доктор Виктория Каракостова от Коалиция “Демократична България”.

 

Изборният ден започна в 7 сутринта и ще завърши в 20 часа. 

 

Частични местни избори за кмет се провеждат в две села в Хасковска област. В село Сърница кандидатът за кмет е един, а гласоподавателите по списък са 770, които ще осъществяват вота на 2 машини в една избирателна секция.

 

Двама са кандидатите за кмет за хасковското село Жълти бряг с 565 имащи право на глас, които ще гласуват в една избирателна секция на 1 машина.

 

В днешния вот ще се използват 188 машини за гласуване.

 

Кандидати за кметове са издигнати от 11 политически партии и три коалиции. 21 са неправителствените организации регистрирани като наблюдатели.

 

Местният вот се провежда и в условия на извънредна епидемична обстановка, което налага стриктно спазване на противоепидемичните мерки, както от гласоподавателите, така и от членовете на секционните комисии.

 

Осигурени са и дезинфектанти за помещенията за гласуване и лични предпазни средства за членовете на секционните комисии.

 

Едва 28 нови случая на коронавирус, но и ваксинираните са малко

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button