Последни новиниСвят

Електронните цигари – по-опасни? Вече има смъртен случай

Може ли да се окаже, че електронните цигари са по-опасни от обикновените? Много доказателства сочат към това заключение, което обаче не е официално потвърдено от учените.

Въпреки това вече е регистриран смъртен случай на пациент, който е починал след развитие на тежко респираторно заболяване, дължащо се на употреба на електронни цигари.

Здравната агенция на щата Илинойс заяви, че починалият е на възраст между 17 и 38 години. Това се случва на фона на епидемия от болести в САЩ, която служителите свързват с използването на електронни цигари.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха в сряда за 149 души в цялата страна, които са се разболели от vaping (американската дума за пушене на електронни цигари).

“Тежестта на заболяванията, които хората изпитват, е тревожна и трябва да кажем открито, че използването на електронни цигари и vaping може да бъде опасно.”, казва директорът на отдела за обществено здраве в Илинойс д-р Нгози Езике в изявление.

Той добави, че служители от центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) са пристигнали в Илинойс, за да помогнат в разследването на смъртта на пациента, както и в разследването на 22 случая на белодробни заболявания, свързани с vaping в щата.

Засегнатите са имали симптоми, включително кашлица, задух и умора, както и някои случаи на повръщане и диария.

Електронните цигари се използват все по-често от пушачи, въпреки че няма достатъчно продължителни изследвания, които категорично да показват доколко безопасни са те.

АРЕСТУВАНИ ЗАД ГРАНИЦА: Българин с 30 кг канабис във Франция

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button