БългарияНа Фокус

„Енергийният пазар се разпада“: Работодатели и синдикати блокираха центъра на София заради скъпия ток

Десетки представители и членове на работодателските организации и синдикатите у нас блокираха центъра на София в знак на протест заради високите цени на тока у нас и липсата на мерки за компенсация на бизнеса. Към недоволството се присъединиха и представители на ресторантьорския бранш.

 

Блокирани са бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков”.

 

Те настояват за действия за стабилизиране на пазара на електроенергия и компенсации за бизнеса, който изнемогва.

 

„Енергийният пазар се разпада. Някой трябва да се намеси и това е държавата. По цял свят е така. Държавата трябва да се намеси, за да възстанови нормалната търговия на нормални цени. В момента нямаме нормален пазарен вариант. Училища, болници, културни институции, железопътният и градски транспорт – всички са потърпевши, заяви представител на Сдружението на заведенията в България. Всичко това стига до нашия джоб. Пряко и непряко. Няма как да търпим да минат избори и нов бюджет да дойде. Отиваме сега при г-н Янев да чуем какво ще каже той по въпроса, какъв пакет от мерки ще предложи“, казват от Съюза на заведенията в България.

 

 

 

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд – 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс.

 

„Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки, защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд“, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

 

Протестиращите са подготвили пакет от спешни и неотложни мерки, които ще предложат на правителството за овладяването на ценовата криза в енергетиката. Представители на демонстрантите вече влязоха на среща в Министерския съвет. Очакват се изявленията им след нея.

 

Част от тези мерки включват и компенсации за засегнатите от високите борсови цени на тока. Една от мерките, които се обсъждат, е компенсации в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР за цената на тока и цената, на която реално се търгува борсовият ток в момента.

 

На протеста се събраха работници от цялата страна. Очаква се утре на редовното си заседание правителството да реши какви мерки да вземе за подпомагане на бизнеса.

 

Спешно разкриват допълнителни COVID легла в София

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button