БългарияНа Фокус

Петков говорил с Нинова, Иванов и Трифонов – преговори започват още днес

Лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, който ще бъде предложен от формацията за министър-председател, разкри пред Нова телевизия, че е разговарял с лидерите на партиите, които могат да станат потенциален коалиционен партньор. Преговори за постове обаче все още не е имало. Те ще започнат днес.

 

„С Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави. На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа”, коментира съпредседателят на ПП.

 

За разговора с лидера на „Има такъв народ” допълни, че не са преговаряли.

 

„Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери. Идеята е да направим нов процес на дискусия. Вярваме, че имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми, включително и с ИТН”, обясни още Петков.

 

Той добави, че желанието на „Продължаваме Промяната” е да се направят работни групи, които да съберат всички партии, с които искат да се направи коалиция. А част от тези срещи ще бъдат излъчвани на живо в социалните мрежи.

 

Лидерска среща също ще има, а разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който да сплоти отборите от самото начало, обясни Петков.

 

„Да влезем в преговори, които ще дадат резултат с ясни политики и с ясното им изпълнение”, уточни още съпредседателят на ПП.

 

В споразумението с останалите партии той коментира, че ще бъдат вкарани максимално много детайли, за да се е обвързал всеки с точни и ясни конкретни цели.

 

„Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява”, допълни Петков.

 

Петков допълни, че планът към момента е той да бъде премиер, а Асен Василев – финансов министър. Но и за Василев не е сигурно:

 

„Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление на България и по-добра резултатност или образованието му е по-добро, бихме се вслушали. Не влизаме с идеята за кариерни развития за никого”, категоричен е той.

 

Той заяви, че за останалите министерски кресла и постовете в администрацията първо ще се говори за политики, а чак след това – за имена. 

 

„Имената трябва да следват ясните дефиниции за всяка една от позициите. Не можем да говорим за името, без да сме дефинирали какво трябва да направи този човек или какви характеристики, успехи, лична биография да има”, уточни съпредседателят на ПП.

 

На въпрос за Бойко Рашков като евентуален вътрешен министър Петков обясни, че лично го харесва много. Добави обаче:

 

„Не искам някой от коалиционните партньори да се чувства, че заставям през медиите”, каза той.

 

Проф. Герджиков: Радев да покаже текста за съдебната реформа и частта за правомощията на президента, аз го запознах с Кирил Петков

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button