БългарияНа ФокусПоследни новини

След встъпването в длъжност: Какви са приоритетите на кабинета “Донев 2”?

Обедняването на българите и справяне с галопиращите цени. Това ще бъдат водещите приоритети на новото служебно правителство. Но преди да се заеме с тях, кабинетът “Донев 2” трябва да се справи с организацията по провеждането на предсрочните избори. 

Целите на служебното правителство бяха представени от президента Румен Радев, който не пропусна да похвали назначените от него министри:

“Точно преди 6 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарииза икономиката и благосъстоянието на хората. Затова и приоритетите, които насочих към вас бяха с този фокус – цени, горива, доходите на хората, покупателната възможност на българските граждани. Въпреки ограничените инструменти, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата. Вие успяхте да снижите цените на горивата до най-ниските в Европа. Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха – “Лукойл” да се регистрира и да плаща данъците си у нас”

Борба с монополите, закрила на най-уязвимите, спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и агресивно привличане на чуждестранни инвестиции, охрана на границата, борба с престъпността и войната по пътищата и активна работа по изграждането на новата детска болница и закупуването на медицински хеликоптери.

Радев коментира, че участниците в предизборната кампания ще се опитат да припишат успехите на служебното правителство на себе си. Затова посъветва: 

“Призовавам ви да пазите самообладание, да не се намесвате в кампанията и да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство и интересите на ведомствата, и на българските граждани”

Служебният министър-председател Гълъб Донев заяви, че той и министрите му са погтовени за политически нападки:

“Да си министър втори мандат има сериозно предимство: знаеш какво предстои, и си готов за втория сезон на политическия сървайвър. Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече че атаката срещу някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-то Народно събрание. Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени за несправяне с реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само НС”.

И обеща: 

“Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения. Наш приоритет в следващите месеци ще е организацията на честни, демократични и свободни избори. И сега ЦИК може да разчита на съдействие и подкрепа от нас за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в Изборния кодекс, гласувани от мнозинството от депутатите”.

А веднага след представянето на приоритетите на правителството, кабинетът се събира и за първото си заседание. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

 

ЦИК очаква изборите да струват около 12 млн. лева

 

Подобни статии

Back to top button