ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Най-скъпото кафе на света

Една от причините да посетите Бали, Индонезия, е възможността да се опита Копи Лувак – най-скъпото кафе на света. Освен, че струва между 35 и 100 долара за чаша (между 60 и 180 лева), най-интересният факт за кафето е, че се произвежда от изпражненията на един малък бозайник.  Тази малка животинка се нарича цибетка и чрез обонянието си подбира най-висококачествените зърна от храстите. Храни се с тях, а в последствие стомашния й сок преработва най-горния слой на кафеното зърно. След като бъдат изядени от цибетката, зърната прекарват около ден и половина в стомаха, където се разгражда само част от външната им обвивка. Там се случва и обогатяването на кафееното зърно с ензими и аминокиселини, които му придават специфичен вкус. Същевременно липсва горчивият вкус на кафето и напитката е доста по-щадяща за хората с чувствителни стомаси, тъй като не притежава киселинност. 

Добивът е малък, годишно се събират няколко тона кафеени зърна, като качеството варира в зависимост от това дали зърната са сорт Арабика или Робуста. Производителите в Индонезия се открехнали, че Арабиката “копи лувак” имала много по-добър вкус от Робустата, заради това засилили храненето на бозайниците с този сорт. Килограм от копи лувак може да достигне до 600 долара. Важно е обаче да се отбележи, че има огромно различие в цените, причинено от произхода и качеството на зърната и динамиката на пазара. Лоша година или неблагоприятни метеорологични условия, болести и други фактори могат да доведат до скок на цените на кафето.

Вкусовите нотки на копи лувак съдържат кардамон и тютюн, а самото кафе е тежко и опушено. Характерното е, че при послевкуса не се усеща киселинност. Но кафе с такава голяма репутация се гради в сивия сектор, открили през 2016 г. изследователи от Оксфордския университет и базираната в Лондон Световна защита на животните. Те проверили условията на живот на близо 50 диви цибетки, държани в клетки в 16 плантации на остров Бали. Докладът им разкрива на света неадекватните условия на живот, на които животните са обречени, както и отрицателните въздействия върху бозайниците в резултат на търговията на кафето, с което се хранят, буквално до пръсване.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Храни, способни да ИЗГОРЯТ МАЗНИНИТЕ

Подобни статии

Back to top button