БългарияМнения

Шкварек: По националната ни телевизия се разигра нещо, меко казано, скандално.

Вчера, навръх годишнината от рождението на българския национален деец Георги (Гоце) Делчев, по националната ни телевизия се разигра нещо, меко казано, скандално.
Поканен в студиото на БНТ бе кмета на втория по големина град в република Северна Македония – Куманово, Максим Димитриевски. „Политичара” се бе разпищолил като у дома си, а пред него за опоненти седяха хрисимо и възпитано журналистът Коста Филипов и праплеменникът на Гоце Делчев, Христо Христов. Нахално, арогантно и с постоянна саркастична усмивчица македонският политик дръпна назидателно конско по история на цяла България за това, какви “фашистички окупатори” сме били, как нямаме нищо общо с “тяхната” история през вековете, и как Гоце Делчев не е българин.
Журналистът Филипов бе диалогичен, но внимателен и възпитан, поради което не успя да адресира директно нито една от грозните нападки на политичара. Праплеменникът-композитор, наследник на Делчев само повтаряше, че не е историк или политик, много обича македонците, годежният му пръстен бил от Куманово, и до там. Мрънкане и увъртане, докато цялото предаване де факто се превръщаше в трибуна за кмета на Куманово и изливането на агресивен, югославски македонизъм.
В този момент, на пук на очакванията и правилата на формата, вместо журналист и директен НАСЛЕДНИК на Делчев, българската история и правда започна да брани…водещата.
Очевидно подразнена от ситуацията, Мая Костадинова се опита да свърши това, което двамата мъже в студиото отказваха да свършат, а именно да опонира на гръмогласния и опитващ се да говори през нея кмет. Димитриевски продължи да крещи в националния ефир на републиката ни, че Гоце е македонец и че ние, българите, трябва веднага да признаем съществуването на древна, отделна и славна македонска нация, нейния уникален език, а в самия край на предаването и – на македонско малцинство в страната ни. Единствено водещата, чиято работа въобще не е да прави това, изми срама на мъжете в студиото, и на държавата ни като цяло, давайки резонни аргументи срещу всяка една от лъжите на югославския политичар, стигайки включително до там да му обясни, че България изначално не признава отделни, национални малцинства на територията си. Неща, които би следвало да се очакват от гостите, поканени да опонират на Димитриевски, а не от модератора, който води.
От години забелязвам, че нивото на БНТ е дръпнало изключително много и публицистичните им предавания, за момента, са от най-стойностните у нас. Снощният провал на поканените гости да опонират на нахалния югюславянин щеше да остане като черно петно, ако не беше намесата на водещата. Модераторът свърши работата на участниците; жената свърши работата на мъжете. Още един повод мнението ми за БНТ да се качи.

СМАЗВАЩА РАЗЛИКА: ГЕРБ води с 10% ПП, ако изборите бяха сега

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button