БългарияНа ФокусПоследни новини

Командос застреля надрусан боксьор с 3 куршума

След години съдебни битки, той е оправдан за смъртта на Голямата Рижа, пише "Труд News"

Преди 12 години на кръстовище в квартал “Меден рудник” в Бургас командосът Петко Лисичков се засича с Калоян Стоянчов – Голямата Рижа. Следва скандал, а после и стрелба. Повален на земята, спецполицаят изважда законния си “Глок” и стреля 4 пъти в нападателя. Eдин от куршумите попада в главата на Калоян, два – в гърдите. Голямата Рижа издъхва след няколко минути. Полицейски патрул пристига на място, а Лисичков вдига ръце и доброволно им предава пистолета си. 

 

убийство, командос, Голямата Рижа
Снимка: “Труд News”; Командосът покрил тялото на Рижата с брезент, след като го застрелял 

 

След години съдебни битки, Петко Лисичков е оправдан за смъртта на Голямата Рижа.

Над 40 000 души се подписаха в защита на Лисичков. Така той се превръща в един от малцината, онвеинени за убийство. 

Командосът прекарва 72 часа в ареста след стрелбата. Първо получава условна присъда, в последствие съдът го пуска с мярка “парична гаранция” в размер на 1000 лв. 

Прокуратурата повдига обвинение на Лисичков за убийство в състояние на афект. По време на разследването тази квалификация се променя в убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Експерти обаче установяват, че командосът е бил под силен стрес и страх за живота си.

Година след убийството – през септември 2010г., магистратите обявяват решението си – условна присъда от 18 месеца с 4 години изпитателен срок. Половин година по късно Апелативният съд я потвърждава. И двете страни обаче не са доволни и внасят жалби във ВКС. 

Цели 9 години след убийството върховните магистрати отсичат – Петко Лисичков не е виновен. Те са съгласни, че неизбежната отбрана е била превишена, но приемат, че това е станало от уплах – заключение на експерти, което не е прието от бургаските им колеги.

““За първите 2 инстанции е безспорно, че Лисичков е могъл да избегне нападението по друг начин, без да се стига до смъртта на Стоянчов. Но те не са посочили какъв е този начин – да изтръгне палката или ножа, да простреля Стоянчов в неуязвимо за живота място, да стреля по него само веднъж, да се остави да бъде бит и след това да отвърне на нападателя си”, пише в становището на ВКС.

 

Въпреки оневиняването върховните магистрати оставят размера на кръвнината, която Окръжният и Апелативният съд в Бургас са постановили – 40 000 лв., но не уважават поисканата кръвнина в размер на половин милион от бащата на Голямата Рижа – Слави Стоянчов. 

Кой е Калоян Стоянчов – Голямата Рижа?

Името на боксьора Калоян Стоянчов се свърза със силови групировки в Бургас, с рекет и с още два кървави инцидента. Голямата Рижа беше намушкан с нож при свада в дискотека “Мания” в Слънчев бряг, а след това бе ранен при бой пред интерхотел “България” в Бургас. След смъртта на боксьора експертизата установява наличието на наркотични вещества в кръвта му. 

Рижата, убийство, командос
Снимка: “Труд News”; Калоян Стoянчов в болницата, след като е намушкан с нож в дискотека в Слънчев бряг

 

Кой е Петко Лисичков?

Спецполицаят служил и в Чуждестранния легион

Петко Лисичков е завършил спортното училище в Бургас и два пъти е бил републикански шампион по борба за юноши. Той служи като барета в СОБТ, но напуска поделението през 1994 г., като започва работа в охранителна фирма. Известно време е бил гард и в столичната дискотека “Ялта”. В Бургас се говори, че няколко години е прекарал и във Чуждестранния легион. След убийството на Рижата се мести да живее в София. След няколко години обаче се завръща в родния си град. Той получава пълна подкрепа не само от съгражданите си, но и от цяла България, където се събират 40 000 подписа в него защита по време на делото.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Шкварек: По националната ни телевизия се разигра нещо, меко казано, скандално.

 

Подобни статии

Back to top button