На ФокусПоследни новиниСвят

След трагедията: Над 4300 са потвърдените жертви при земетресенията в Турция и Сирия

Над 4300 са потвърдените жертви при земетресенията в Турция и Сирия. Загиналите в южната ни съседка са близо 3390. 1400 са изгубили живота си в Сирия. Над 20 000 са ранениете.

Това е равносметката след вчерашната трагедия. В нощта на понеделник Турция беше разтърсена от поредица земетресения. Най-силното от тях беше с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер. През деня последваха още редица трусове. По информация на местните власти разрушените сгради са над 11 хиляди.

Аварийни екипи и доброволци продължават с опитите да търсят хора по руините. Много от жителите бяха евакуирани от домовете си и прекараха нощта в убежища и автомобили.

 

Вълна от съпричастност

Редица европейски държави изпратиха помощ на Турция.  България се включи с два самолета „Спартан“ с екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и на Столична община. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също оказват подкрепа на пострадалата страна. 

ВМА
Снимка: ВМА

Българските планински спасители и кучетата от ПСС имат всичко необходимо за петдневен автономен престой, но при нужда ще останат по-дълго време, каза пред БТА директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. В момента екипите са в района на Адана, но могат да бъдат преместени.

ПСС
Снимка: Фейсбук

Екипите, изпратени от Столична община, също са пристигнали в Адана. Това съобщи в профила си във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Междувременно Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция.

Вторичните трусове в южната ни съседка продължават. По данни на Европейския средиземномирски сеизмологичен център тази нощ Турция е била ударена от нов трус с магнитуд 5,6 по Рихтер, както и от редица други, с по-малка сила. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

 

Ердоган към западните страни: Ще си платите скъпо!

 

 

 

 

 

Подобни статии

Back to top button