На ФокусПоследни новиниСвят

Опасения за дисциплината във военните сили на Украйна, нов закон наказва консумацията на алкохол със затвор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е отказал да сложи вето на закон за по-строги наказания за липса на дисциплина във военния персонал, съобщава Politico. Зеленски е отхвърлил петиция, подписана от 25,000 украинци, която смята наказанията за твърде сурови. 

“Ключът към военните способности на войската, и в края на краищата победата на Украйна, е спазването на военна дисциплина.”, казва Зеленски в отговор на петицията.

Украинските войници доказаха своята издръжливост на фронта, пише Политико, но някои от новите войници не могат да свикнат с реалността в армията. Има такива, които се бунтуват срещу заповеди, пиянстват или се държат неприемливо. Други, с привърващи муниции и морал, бягат за да се спасят и изостават постовете си.

Опитвайки се да върне войската си в правия път, Зеленски подписа през януари нов наказателен закон с по-строги наказания за дезертьори и им отнема възможността да апелират наказанието. Неспазването на заповеди се наказва с 5-8 години в затвора, вместо предишното 2-7. Дезертьорството или неявяване за служба без уважителна причина с до 10 години в затвора, без право на апел. Заплашване на командири, консумиране на алкохол, оспорване на заповеди и други подобни нарушения може да доведат до затвор – като преди законът наказанията бяха пробация или глоба.

Ръководството на украинската армия твърди, че това ще направи дисциплината по-ясна. Преди, тъй-като съдилищата са разглеждали всеки случай отделно, някои нарушители не са били въобще наказвани дори за по-сериозни провинения. 

Но войниците, адвокати и НПО-та за човешките права осъждат закона като грешка, която няма да се справи с проблемите с дисциплина в армията.

“Този закон ще има негативни последици за защитата на правата на войниците, които са обвинени в нарушения и ще намали нивата на мотивация. Това носи рискове за защитата на човешки права, както и за способностите на украинската армия”, твърди НПО-то “Реанимационен пакет на коалиция за реформи”

Командирите на Зеленски са несъгласни, твърдейки, че тези мерки са необходими за борбата срещу Русия.

“Армията се държи на дисциплина. Ако вратичките в законите не осигуряват спазването и, а отказник (бел. ред. – комбинация от отказващ и ватник, често използвана дума за русофили) може да плати 10% от заплатата си или да получи пробен срок, това не е честно”, сподели Главният командир на Украинската армия Валери Залужни.

Зеленски е обещал, че кабинетът ще обсъди допълнително как да подобри механизмите за дисциплина

Източник: Politico

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

ВОЙНАТА: Русия и Украйна размениха почти 200 военнопленници

Подобни статии

Back to top button