Златно мляко – чудото на Индия
Рецепта, която идва от древната индийска медицина аюрведа и която се смята за отлична алтернатива на кафето и превъзходен имуностимулатор. На златното мляко се приписват дори антитуморни свойства. Със сигурност куркумата, която е основна съставка в това златно мляко има противовъзпалителен и имуностимулиращ ефект – нещо, което е доказано с изследвания. Всъщност този ефект се дължи на куркумина – най-важната съставка на куркумата. Куркумин и препарати с него се препоръчват при ставни болки, ревматоиден артрит, висок холестерол, метаболитни проблеми. Фармацевтичната индустрия използва куркумин в много свои продукти – сиропи, таблетки, ампули, различни препарати. Но защо трябва да гълтате такива таблетки ако имате остеопороза например, а не използвате пресни корени от куркума или пък смлени – подправката куркума. Корените куркума, които могат да се намерят и у нас, са една от най-продаваните лечебни билки в света. В хранителните добавки, продукт на фармацията куркуминът чест е смесен с екстракт от черен пипер. Смята се, че черният пипер подобрява усвояването му от тялото. Бихте могли да прибавите смлян черен пипер и във вашето златно мляко.
Как да направите златно мляко?
Трябва ви куркума – по възможност прясна, ароматна, истинска. Внимавайте, когато купувате куркума от супермаркетите – за срока на годност, за съдържанието в опаковката.
Трябва ви мляко. Ние харесваме растителните млека, в които не са добавени консерванти, захар и ароматизатори. Ядково мляко от бадеми или косос, оризово или соево са чудесни за целта.
Трябва ви пресен корен от джинджифил, от който да настържете една чаена лъжичка.
Сложете в блендера настъргания джинджифил, лъжичката куркума, млякото, лъжичка мед или друг подсладител. Можете да добавите и малко смлян черен пипер. Или зрънце кардамон. Но не прекалявайте с пипера, нито с куркумата. Смесете добре, затоплете сместа и поръсете с канела. От време на време си правете златно мляко – няма правила колко и кога, важно е да не прекалявате с употребата му.