На ФокусПоследни новиниСвят

Сирия моли САЩ и ЕС да свалят санкциите за да може да се съвземе от земетресението

Спасителите в Сирия се борят да намерят още хора сред отломките в минусови температури, но ги възпира липсата на машини и медицинско оборудване

Правителството на Сирия продължава да моли за премахването на санкциите от страна на САЩ и ЕС след унищожителното земетресение, което вече е отнело животът на 15,000 души в Турция и Сирия. 

Спасителите в Сирия се борят да намерят още хора сред отломките в минусови температури, но ги възпира липсата на машини и медицинско оборудване. Директорът на Сирийският Червен полумесец (бел. ред. – Червеният кръст в Сирия) заяви, че санкциите трябва да бъдат премахнати за да получи Сирия жизненоважни тежкотоварни машини, линейки и пожарни, за да може Сирия да продължи спасителните операции. Според него има между 30-40 линейки, които в момента се борят с бедствието.

Дори преди земетресението, 4,1 милиона души в Сирия са имали нужда от хуманитарна помощ, която е намалена заради санкциите. Международни организации не могат да навлязат на територията, на която се случва земетресението, а всяка помощ трябва да бъде одобрена и от Турция. 

“Турция в момента е напълно фокусирана върху собствената си трагедия и реалистично не можем да очакване да приоритизира помощ за Сирия”, споделя Марк Лоукок, бившият шеф на хуманитарните дейности за ООН.

Санкциите от страна на САЩ и ЕС бяха наложени на Сирия като опит да се накара правителството да предприеми политически процес, който би довел до края на гражданската война. Конфликтът в страната е причинил смъртта на 300,000 души, а над 2,3 милиона сирийци са напуснали домовете си. Хуманитарната помощ е намаляла през годините, тъй-като организациите са се насочили другаде, включително към войната между Русия и Украйна. 

“Добавя се към вече усложнена ситуация, в която агенциите вече едвам се справяха да подпомогнат Сирия в борбата с глад и болести. А тези местности в Сирия бяха и без това най-ударените от гражданската война”, споделя Лоукок

Директорът на Сирийската програма във вашингтонския Институт за близкия изток отхвърли идеята да се вдигнат санкциите, посочвайки, че това е просто “опортюнизъм от страна на правителството” и добави, че санкциите не пречат на помощта.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Жервтите на земетресението вече надхвърлят 15000 души

Подобни статии

Back to top button