БългарияНа ФокусПоследни новини

Историк разобличи македонски фалшификации за Гоце Делчев

Нередактиран текст от Фейсбук страницата на Кирил Илиев:

Относно поредната македонска мистификация за Гоце Делчев.
Думите “докато моето рамо крепи пушка, Македония е недостъпна за българските офицери”, бяха широко тиражирани от умели македонски конспиратори и пропагандисти, с цел да внушат македонски национален характер на големия български революционер от град Кукуш.
Какви са фактите:
1. Гоце Делчев никога не е изричал тези думи приживе. Не ги е записал в нито едно писмо. Архивът на Делчев го доказва.
2. Думите са сложени в “устата” на Гоце, едва след неговата смърт през 1905 г., за да не може той нито да се защити, нито да ги опровергае.
Вестник “Реформи”, който напоително цитират македонистите е поместил статия, която претендира да съдържа този “цитат”, излиза през юни 1905 г. Редактор на вестника е Илия Гологанов, който най-вероятно е и автор на статията, със звездичка е отбелязал, че цитатът в от вестник “Революционен лист”, излязал същата година през месец януари.
Вестникът на левицата в организацията (Революционен лист) е сложил този цитат, без да бъде посочено кога и пред кого са изречени тези думи на Делчев.
3. Самият Гоце Делчев учи за български офицер във Военното на Негово Княжеско Височество училище и има приятели сред офицерските среди.
4. Като главен четнически инспектор и с помощ от български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония.
5. Докато поручик Борис Сарафов е избран за председател на Върховния комитет през май 1899 г. негови членове са Гоце Делчев и Гьорче Петров. През май 1900 г. Върховният комитет подписва съвместен протокол със задграничните представители на ВМОРО (Гоце Делчев и Гьорче Петров), според който българските офицери се допускат във всички структури на ВМОРО.
6. Към македонските фалшификатори на история: истината е по-силно оръжие от лъжата и кощунството, което прави с паметта на Гоце Делчев е позор!

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button