На ФокусПоследни новиниСвят

Путин: Войната в Украйна не я започнахме ние, а запада

Владимир Путин обвини САЩ и НАТО, че са разположили своите стотици военни бази и секретни биолаборатории близо до границите на Русия

Според Владимир Путин западът е виновен за войната в Украйна и Русия е използвала сила за да я спре. Това заяви той в годишната си реч по-рано днес. Той продължи с критиката, определяйки западът като виновен за превръщането на конфликта от локален в глобален.

„Западът не крие целта да нанесе стратегическо поражение на Русия и намеренията да прехвърли локалния конфликт във фаза на глобална конфронтация. Ние така разбираме всичко и ще реагираме по този начин. Защото в случая говорим за съществуването на нашата държава. Но те също не могат да не осъзнават, че е невъзможно да се победи Русия на бойното поле“, подчерта руският лидер.

Според президента на Русия, неговата страна е направил всичко възможно да постигне мир, но от запад не е имало същото желание.

„Ние направехме всичко възможно да разрешим този проблем по мирен път, преговаряйки за мирен изход от този тежък конфликт, но зад гърба ни се подготвяше съвсем различен сценарий. Западът просто си играеха с времето, затваряйки си очите за политически убийства, малтретиране на вярващи. Украйна и Донбас се превърнаха в символ на тотална лъжа. Искам да повторя: те са виновни за войната и ние използваме сила, за да я спрем. През декември 2021 г. официално изпратихме проекти на договори за гаранции за сигурност на САЩ и НАТО. Но всъщност получихме директен отказ по всички ключови, фундаментални за нас позиции”, допълни още Путин.

Той добави, че е имало въоражение на Украйна и опити да се сдобие с ядрено оръжие преди войната.

„Искам да подчертая, че още преди началото на специалната военна операция Киев преговаряше със Запада за доставка на системи за противовъздушна отбрана, бойни самолети и друга тежка техника на Украйна. Помним и опитите на киевския режим да получи ядрено оръжие, защото ние говорихме за това публично”, подчерта Путин.

„Ние бяхме отворени, искрено готови за конструктивен диалог със Запада. Но имаше и конкретни действия – разширяване на НАТО до нашите граници”, добави той

Според него никоя страна в света няма такъв брой военни бази в чужбина, както САЩ.

„Искам да подчертая това: има стотици бази по света, цялата планета е покрита, просто трябва да погледнете картата. Съединените щати и НАТО бързо разположиха своите военни бази и секретни биолаборатории близо до границите на страната ни, овладяха театъра на бъдещите военни действия в хода на маневри, подготвиха подвластния им режим в Киев, поробената от тях Украйна за голям удар. Война. И днес го признават“, каза още Путин.

Президентът добави, че войната е предназначена да защити Русия.

Специалната военна операция на Русия стартира за защита на хората, гарантиране на сигурността на страната, както и за премахване на заплахата от украинския неонацистки режим. Преди една година, за да защитим хората на нашите исторически земи, да гарантираме сигурността на страната ни, да премахнем заплахата, идваща от неонацисткия режим, който се появи в Украйна след преврата от 2014 г., беше взето решение за провеждане на военна защита”, добави Путин.

Путин също така припомни, че от 2014 г. Донбас се бори за правото да живее на своя земя и да говори на родния си език.

„Донбас се бори и не се отказа в условията на блокада и постоянни обстрели, неприкрита омраза от страна на киевския режим, вярваше и очакваше, че Русия ще се притече на помощ“, каза Путин.

На 24 февруари Европейският съюз се готви да публикува десетия пакет от санкции срещу Москва. САЩ също така планират да обявят още един набор от ограничения срещу Русия тази седмица.

Подобни статии

Back to top button