БългарияНа ФокусПоследни новини

Домбровскис: ЕК подкрепя влизането на България в еврозоната, но критерият за инфлацията не е изпълнен

“ЕК определено подкрепя влизането на България в еврозоната, що се отнася до конкретната карта трябва да се изпълнят критериите от Маастрихт, включително стабилност и др. Тези критерии са покрити, но що се отнася до инфлацията, това подлежи на оценка от експертите на ЕК и тази оценка показа, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит.”

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Нова телевизия. Той допълни, че се надява отлагането да не е задълго.

Еврокомисарят направи сравнение с Хърватия и обясни, че при нея е направен анализ на статистическите стойности, които са извън нормалните. Това била стандартна процедура, която се прилага за всичките страни в еврозоната, тъй като всички срани следвали една и съща тенденция за инфлацията, когато в някои страни инфлацията е по-ниска, те биват изключени от анализа, посочи Домбровскис. 

“В момента обсъждаме България за критериите за инфлацията, така че тези стойности ще бъдат изключени, тъй като ще се приложим същата методика. Този анализ показа, че неизпълнението на критериите за инфлация е твърде голямо”.

-Валдис Домбровскис

Попитан дали възможната дата за присъединяването ни към Еврозоната е 1 юли 2024 г., той отговор, че датата е тази, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт.

„И когато са спазени всички условия, включително ангажиментите в периода след Европейския валутен механизъм. Не бих посочил конкретна дата“.

-Валдис Домбровскис

Присъединяването към еврото носи сериозни ползи, повече финансова стабилност, по-ниски лихви, прозрачност за предприятията. Това са все ползи, които способстват за икономическото развитие на страната, обясни още зам.-председателят на ЕК.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Бойко Борисов: Превъоръжаването на българската армия е основен приоритет на ГЕРБ

 

Подобни статии

Back to top button