На ФокусПоследни новиниСвят

Орбан: Русия може да започне ядрена война

“Русия не може да спечели, защото целият западен свят подкрепя Украйна. Но Русия е ядрена сила, а една ядрена сила не може да бъде притискана в ъгъла, защото може да започне ядрена война”. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от “Magyar Nemzet”. 

След детайлно обсъждане на ситуацията унгарското правителство е решило да не доставя оръжия на Украйна и да не се присъединява към военни коалиции. 

Припомняме, че Унгария заема неутрална позиция по отношение на руско-украинския конфликт. Миналото лято тя блокира в продължение на няколко седмици приемането на ембарго върху руския петрол в Европейския съюз. Страната успя да осигури изключение за себе си и ще купува руски петрол до 2024 г. Външният министър на страната Петер Сиярто също така призова Запада да запази отворени каналите за комуникация с Русия. Той заяви, че санкциите срещу Русия “са се провалили, защото военните действия в Украйна продължават, а икономическото положение в Европа се влошава”.

В изказването си премиерът Виктор Орабан нападна президента на САЩ Джо Байдън. По думите му Байдън “защитава интересите си в Брюксел в ущърб на европейските интереси”. А последиците от санкциите на ЕС срещу Русия са започнали да отслабват европейската икономика, но не са засегнали САЩ, които са “богати на евтин газ”.

Според Орбан по време на конфликта Европа е загубила своята независимост и нейната икономическа и военна сила е започнала да отслабва, защото “никой не се е погрижил” да възстанови резервите на европейската армия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Домбровскис: ЕК подкрепя влизането на България в еврозоната, но критерият за инфлацията не е изпълнен

 

Подобни статии

Back to top button