БългарияНа ФокусПоследни новини

Гешев: Институциите трябва да си вършат работата, а не да прехвърлят вина

“Безгрешни системи няма. Въпросът е всяка институция да решава проблемите си, негативните тенденции да бъдат минимализирани и да не се приемат за нормални. Всяка институция трябва да си върши работата, а не да прехвърля вина”. 

Това каза главният прокурор Иван Гешев пред ученици от Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в гр. Пазарджик. Той се срещна с десетки момичета и момчета от 10-и, 11-и и 12-и клас. Срещата е в рамките на инициативата “Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право”. А целта – младите хора да знаят правата си и активно да ги защитават. 

Главният прокурор Иван Гешев говори пред младежите за работата на прокуратурата като част от съдебната власт и за етапите, през които се минава, за да бъде осъден извършител на престъпление.

„За целия процес не отговаря една институция. Говорим за екипна и съвместна работа. В България, за жалост, имаме проблем с работата в колектив и с чувството за общност. Това ни прави по-слаби. Ако искаме да се развиваме, трябва да има разбиране за част от общността“.

-Иван Гешев

Главният прокурор отговори на редица въпроси на учениците, свързани с функционирането на правосъдната система, с престъпления като трафика на хора, злоупотребата с власт, катастрофите и други, както и с видовете присъди.

„Борбата с подкупите, с корупцията е ангажимент на много институции. За да се изкорени този проблем говорим и за възпитание, и за образование. Важно е обаче и приемането на актуални закони“.

-Иван Гешев

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Петър Волгин: Стигнали сме абсолютно дъно като общество

Подобни статии

Back to top button