На ФокусПоследни новиниСвят

Учени предлагат ограничения за храна и ресурси като през Втората световна война за да спасим климата

Учени от Университета в Лийдс смятат, че за да се пребори човечеството с промяната на климата трябва да се въведе система като през Втората световна война, която определя колко храна и ресурси се полагат на човек. Чрез глобална система, която определя колко ресурси трябва да ползва един човек, може да се преборим и с други проблеми като например енергийната криза, смята Д-р Нейтън Ууд, автор на проучването. 

През Втората световна война във Великобритания определянето на дажба от храна е било по-приемливо от доброволната смяна на диетата, когато ресурсите са били ограничени. Според учените единствената разлика между Втората световна война и климатичната криза е в общественото възприятие. Те смятат, че изобилието от дрехи, храна и устройства е просто илюзия, която крие реалната криза.

“Има ограничение за това какви емисии може да имаме ако искаме да ограничим катастрофалните последици от промяната на климата. В този смисъл, има сериозно ограничение за ресурсите. Кризата с цената на живота в момента показва какво става като ограниченията почнат да вдигат цените. Най-бедните в момента не могат да ползват еднакъв дял от енергията с по-богатите. В този смисъл ако намалим емисиите чрез дажби и ограничения, най-бедните ще могат да ползват повече енергия от по-богатите”, смята д-р Ууд.

Как ще се въведат ограниченията?

Първоначално правителствата биха определели квота за големите корпорации, според учените. След това би било по-лесно да се разпространи тази политика към хората. Едно от предложенията е правителството да раздава “въглеродни карти”, като кредитни карти, които да следят използването на емисии. Другото е правителствата да определят строги дажби за определени ресурси и блага, като например полети, бензин, домашна енергия и месо.

Според учените така ще може и да се постигне по-бързо преминаване към чиста енергия, като например дажба от бензин ще поощрява хората да минат на електрически коли. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Експерти в Германия: Живеещите в провинцията семейства, които спазват традициите, са десни екстремисти и расисти

Подобни статии

Back to top button