БългарияНа ФокусПоследни новини

Българи и украинци отбелязват годишнината от началото на войната в Украйна с протест “Не на руzкия терор”

Година след началото на войната в Украйна се провежда масов протест в София с демонстрация пред президентството. Протестът се провежда под надслов “Не на руzкия терор! България е с Украйна!”

Протестиращите са избрали да демонстрират пред президентството за да изразят недоволството си от президента Румен Радев. Някои демонстранти носят плакати с надпис “Радев, чий е Крим?”

В началото и счупилият плочата пред Паметника на съветската армия Светлозар Раянов се изказа и заяви пред множеството, че още утре пак ще разруши плочата, ако властите я възстановят. 

Демонстрации се проведоха също така и в Пловдив, Русе и Велико Търново. Във Варна е планирано събитие за утре от 14 часа пред общината, но граждани демонстрираха пред руското консулство днес.

В Бургас и Стара Загора също се събраха хора. В Дупница бе отслужен молебен. Провеждат се мероприятия в още много населени места. В по-големите градове събиранията прерастват в шествия.

Столична община изрази подкрепа към Украйна

Кметството на София бе осветено в цветовете на украинското знаме. С това свое действие столичната община се присъединява към инициативата на над 20 страни сред които Полша, Великобритания, Швеция, Швейцария, САЩ, Естония, Латвия, Франция, Кипър, Ирландия, Хърватия и други.

На екрана на Столичната библиотека на площад “Славейков” се излъчи 3-
минутно видео с кадри от Украйна преди началото на войната и с пораженията вследствие на руската агресия. Включени са и кадри от различни инициативи, реализирани през миналата година в подкрепа на украинците.

Руснаци също протестираха пред руското посолство в София

По-рано днес руснаци също протестираха срещу войната пред руското посолство в София. Димитрий, един от протестиращите, разказа, че от четири месеца е в България, работи и иска да живее тук. Той се определи частично като руснак и каза, че знамето, което носи в цветовете бяло-синьо-бяло, символизира желанието за по-свободна Русия. “Аз не съм искал тази война”, заяви Димитрий, като подчерта, че и останалите руснаци не я искат.

„Аз съм от Русия. Аз съм против войната и съм за мир света.“

-Анна

До есента на 2022г. Анна живеела в Москва, след това се преместила в София. Жената отбеляза, че не иска да загиват деца, възрастни хора, мъжете, които изпращат на война. Тя иска мир в Украйна, в Русия, в Приднестровието, в Молдова, в България, в целия свят. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Протест против войната: Руснаци излязоха на демонстрация пред посолството на Русия (СНИМКИ)

Подобни статии

Back to top button