Започва Великденският пост
Започват Великденските пости.
Те продължават 7 седмици и приключват на Възкресение Христово, което тази година се пада на 16 април.
Постите са свързани със схващането на греховността на хората и преходността на земния живот. През 7-те седмици вярващите християни трябва да се въздържат от употреба на блажни храни – животински и млечни продукти.
По традиция при православните строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица на по-дългите пости – Великденските и Коледните. Католиците почти не постят, а при протестантите те липсват съвсем.
Великите пости са не само въздържание от храна, а и време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.
По време на поста може да хапвате всичко, което е от растителен произход. Това са ядките, плодовете – пресни и сушени, които трябва да са ви винаги подръка, защото с високата си енергийна стойност могат да ви спасят от „прегрешение“ с неподходяща за случая храна. Също маслините, зеленчуците, варивата.
Всичко обаче трябва да е приготвено с растително масло или маргарин, а не с краве масло. Особено подходящи са салатките, спанакът, киселецът и копривата. Тестените продукти и хлябът не трябва да са приготвени с яйца.
Алкохолът също се изключва от менюто. Може да се яде мед.
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО
Ръст на цените: Храните са поскъпнали с 6% от началото на годината