БългарияНа ФокусПоследни новини

Алфа Рисърч: ППДБ с около процент над ГЕРБ, очаква се ниска избирателна активност

ППДБ води с 26,4% на изборите през април тази година, а ГЕРБ-СДС е непосредствено след тях с 25,2%, сочи изследване на Алфа Рисърч за нагласите сред избиратели на старта на предизборната кампания. Засега изборната активност е към 33%, което означава, че малък брой гласове могат да променят резултата.

Двете партии запазват своя вот от октомври, като ППДБ губи малко под процент след обявяването на коалицията.

Три други партии влизат в парламента според агенцията, а именно ДПС с 13,2%, Възраждане с 11,3% и БСП със 7,4%. Според агенцията ДПС запазва своя вот, а Възраждане ще остане 4-та, но с 1% над резултата си от октомври. Междувременно БСП има спад от почти 2% и се приближава до чертата за влизане в парламента. 

Според проучването партията на Стефан Янев Български възход е под чертата с 3,8%, а Левицата на Мая Манолова и бившите членове на БСП също остава извън парламента с 3,6%. След тях е ИТН с 3,2%, а НДС ще мине границата за субсидия с 1,4%.

Възможности за правителство

Ако новите партии и формациите под чертата не успеят да мобилизират своя електорат по време на кампанията, в парламента ще влезнат само 5-те формации – ГЕРБ-СДС, ППДБ, ДПС, Възраждане и БСП. Това ще затрудни значително сформирането на правителство, което ще изисква компромис между първите две партии или широка коалиция с останалите и много малко мнозинство.

Подкрепа за широка коалиция между ППДБ и ГЕРБ-СДС засега не се очертава сред гражданите, като едва 5% я подкрепят категорично. 28% я смятат за възможен компромис, а 50% не я подкрепят. Подкрепа се среща сред привържениците на ГЕРБ-СДС, докато избирателите на ППДБ все още не желаят компромис. Подкрепящите БСП и Възраждане са сред най-големите противници на идеята. 

Настоящото изследване е проведено в периода 21 – 27 февруари 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Фал с троловете на Асен Василев – пускат едни и същи коментари (СНИМКА)

Подобни статии

Back to top button