България

Експертът-международник Валентин Тончев повежда ДПС в 23 МИР

Експертът-международник Валентин Тончев е водачът на листата на ДПС в Софийския 23-ти МИР.

“Благодаря на ръководството на ДПС за гласуваното доверие. Гражданската и етническа мозайка от бул. Витоша, през Студентски град до Владая обхваща в синергия основните либерални ценности – свобода, толерантност и отговорност”, казва 39-годишният магистър по международни отношения.

В периода 2009-2014 г. Тончев е мениджър развитие на Атлантическия клуб в България, където работи за насърчаване на трансатлантическото сътрудничество и европейската интеграция и разработва стратегически анализи и препоръки по въпроси, свързани със сигурността, външната политика и икономическото развитие.

Между 2010 и 2013 г. Тончев е председател на Младежко евро-атлантическо дружество – организация, която има за цел да промотира евро-атлантическите ценности сред младите хора в България. Като председател на организацията, той отговаря за дейностите, инициативите и изпълнението на редица международни програми и проекти, част от които са финансирани от ЕС и НАТО.

През 2014 г. Валентин Тончев става част от Младежко ДПС, а през август същата година се присъединява към делегацията на ДПС в Европейския парламент, където е външнополитически съветник на евродепутата Илхан Кючюк. Той работи по редица законодателни инициативи и доклади на Европейския парламент и предоставя анализи по въпроси на външната политика, включително такива, свързани с интеграцията на Западни Балкани.

През своята кариера Тончев се включва активно в различни публични инициативи и участва в множество конференции и семинари като лектор. Автор е на статии и публикации за международни отношения, с особен фокус върху ЕС, НАТО и Балканите. Има множество професионални квалификации, сред които от Френското висше училище по администрация (ENA), Съвета на Европа, лидерската програма на Американския еврейски комитет и др.

Валентин Тончев влиза в политиката с ясното съзнание, че това е сфера за отстояване на национални приоритети.

“Време е България да компенсира пропуснатите възможности и да завърши процеса на евроинтеграция като заеме своето достойно място в Шенгенското пространство и Еврозоната. Необходимо условие е върховенството на правото и възстановяване на доверието в съдебната система. И не на последно място, продължаване на последователната позиция на ДПС за противопоставяне на руската агресия в Украйна и справяне с икономическите последици и социални дисбаланси, които войната причини на българските граждани”, заяви пред Епицентър.бг младият анализатор.

Тончев е убеден, че тези каузи изискват общи усилия, а последните две години показаха, че “почти никой освен ДПС не търси подобно съгласие”. “Определени политически играчи приемат обществото като даденост, решават, че щом то съществува, значи е налице съгласие за това. Всъщност е точно обратното”.

Изборите придобиха нюанс на самоцелна игра, твърде отдалечена от реалните проблеми на хората и вместо да ги приобщят, ги отдалечиха още повече, казва Точнев.

И подчертава: “Ние в ДПС и този път ще направим положителна и конструктивна кампания, в която ще настояваме политическите сили да се обединят около важните за България цели”.

Като млад човек, Тончев се обръща към младите хора в България: “Трябва да повярваме отново в себе си, в способността да запълним празнотата между предизвикателствата на утрешния ден и дребнавостта на политическите сметки”.

И обяснява мотива си да се включи в изборната битка: “Именно защото вярвам в мъдростта на българския народ, смятам че дойде време да си помогнем сами – по примера на „личната молитва“, завещана ни от д-р Ахмед Доган през средата на 80-те, но актуална до днес”.

Подобни статии

Back to top button