БългарияНа ФокусПоследни новини

Пращат МОЧА в музей, временна табелка ще изяснява, че е паметник на окупатор

Столичният общински съвет (СОС) възложи на Йорданка Фъндъкова да премести монумента “Паметник на съветската армия” (известен като МОЧА) от Княжевската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.

Докато преместването се случи, ще бъде поставена информационна табела в района на монумента, която да разяснява, че паметникът символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. 

Точният текст табелата следва да бъде изготвен съвместно от Катедра „Нова и съвременна история“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и съгласуван с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова. Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от СОС. Текстът ще бъде и на английски език. 

Дебатът в СОС

Това ново решение на СОС подкрепиха след оживен дебат общинарите от комисията по култура от ГЕРБ-СДС и “Демократична България” (ДБ). Димитър Антов от “Патриоти за София” се въздържа, а Калоян Паргов обяви, че представителите на БСП напускат заседанието. 

Според Марта Георгиева от ДБ, паметникът не е паметник, а пропагандно съоражение. Борислав Игнатов смята, че паметникът не може да бъде интегриран в околната среда и предложи мястото да бъде върнато на децата, защото Княжевската градина е била детско царство.

Грети Стефанова подчерта, че окупаторите от паметника са същите, които сега избиват жени и деца в Украйна. 

Представителите на БСП няма да участваме в гласуването на този доклад, заяви Калоян Паргов от БСП. Паметникът не е общинска собственост, не знам какво решаваме днес. Войната на паметниците ще спре ли войната в Украйна, попита риторично той. 

В доклада от 2020 г. общинските съветници от ДБ посочват, че монументът “Паметник на Съветската армия” е опасен за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Ако изборите са днес: ППДБ първи, ГЕРБ-СДС втори, Янев не влиза.

Подобни статии

Back to top button