BulletinНа ФокусПоследни новини

Русия атакува с масиран ракетен удар по Украйна, има загинали и унищожена инфраструктура

Русия е изстреляла поне 81 ракети в масиран удар, предназначен да удари инфраструктурата на Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски. Атаките са ударили множество градове из цялата държава, включително Киев и Одеса.

ударените региони в Украйна
Ударените региони в Украйна. Снимка: Туитър
Global: Military-Info

Според украинските власти инфраструктурата е ударена, но токът и отоплението са възстановени. Медиите в страната докладват за атака над 3 ТЕЦ-а, един от който в Запорожия, който е понесъл “сериозни щети”.

Киев е бил ударен от руска хиперзвукова ракета “Кинжал”, която не може да бъде хваната от украинските въздушни защити. Още 5 ракети “Кинжал” са били изстреляни, като за първи път такова количество от хиперзвуковите ракети се използва за военни действия в Украйна.


 

Поне 6 души са загинали според предварителна информация. 5-ма са загинали в региона на Лвов, където една от ракетите е ударила жилищна зона. Три сгради са унищожени от пожар и в момента спасителните екипи търсят хора под отломките.

Украинските военни сили споделят, че са свалили 34 ракети по време на нападението.

Украйна ракета свалена
Руска ракета свалена около Прилуки, Чернихив. Снимка: Туитър

Украйна смята атаките за терористични, иска изтребителите Ф16

Според Володимир Зеленски, изстреляните ракети са тактика за сплашване на украинските граждани и представляват терор над цивилните. Последната подобна атака се състоя на 16 февруари, а опитите на Русия да ударят инфраструктурата на Украйна станаха все по-редки. Някои експерти смятат, че това е знак, че руската страна изчерпва мунициите си.

Украинските военновъздушни сили съобщиха и за 4 свалени дрона и написаха в социалната мрежа Туитър, че са им нужни изтребители Ф16 за да защитят инфраструктурата на Украйна. Според публикацията, с изтребителите те ще могат да свалят повече руски ракети.

САЩ обсъжда възможността да обучи украински пилоти за самолети Ф16, като в момента тече процесът на проверка. Все още няма официална информация за даряване на изтребители на Украйна.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Нови експлозии в Киев и други градове в Украйна

Подобни статии

Back to top button