На ФокусПоследни новиниСвят

Грузия оттегли законопроекта за чужди агенти

След масови протести в столицата на Грузия, Тбилиси, проектозаконът за чуждестранните агенти е бил оттеглен от парламента. Управляващата партия “Грузинска мечта” потвърди това в свое изявление към народа, но заяви, че няма да се откаже от инициативата. 

“Виждаме, че приетият законопроект предизвика противоречия в обществото. Машината за лъжи успя да представи законопроекта в негативна светлина и да заблуди определена част от населението. На проектозакона беше поставен фалшив етикет на руски закон, а приемането му на първо четене беше представено в очите на част от обществото като отклонение от европейския курс”, се казва в изявлението.

Според партията, “радикални сили” са успели да въвлекат много млади хора към “незаконни действия” с цел да попречат на закона. 

Оттеглянето се случи на фона на протести в столицата, на които присъстваха десетки хиляди души, а полицията ползваше водни оръдия и сълзотворен газ да разпръсне тълпите. Протестиращтие смятаха законът за “проруски”, а посолството на САЩ в Грузия заяви, че той пречи на евроатлантическата интеграция на държавата. 

Подобни статии

Back to top button