БългарияНа ФокусПоследни новини

5609 кандидати за депутати

Общо 5609 кандидати има за народни представители, като 4573 са реално регистрираните в ЦИК, а 1036 души са регистрирани в повече от един избирателен район. От 4573-та души, 1342-ма са жени, а 3231 са мъже. Това означава, че има почти 3 пъти повече мъже, отколкото жени в листите. 

В секциите ще има само по една машина за гласуване. Това ще важи за България и чужбина. На миналите избори във всяка секция имаше по две машини.

В чужбина са подадени 47,388 заявления от 77 държави. Окончателните места и броят на секциите за гласуване извън страната ще станат ясни на 11 март.

Говорителят на ЦИК Росица Матева припомни, че до 18 март е срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес.

Преброяването на бюлетините ще се излъчва на живо в секциите, а там, където това не може да се случи, ще се записва. Според Матева няма опасност да се саботира снимането от СИК. 

Машинната бюлетина все още не е одобрена от ЦИК, чака се окончателният вариант, предложен от “Сиела Норма”

По време на днешното заседание на ЦИК се разбра, че Министерството на финансите (МФ) не приема предложението на Централната избирателна комисия да се увеличат възнагражденията на членовете на районните избирателни комисии и на специалистите, които подпомагат тяхната работа.

“Обръщат внимание, че утвърдените възнаграждения на членовете на РИК за произвеждане на изборите на 2 април са завишени спрямо определените възнаграждения на последните аналогични избори през месец октомври 2022 г. с около 40-50%”, съобщи мотивите на финансовото министерство секретарят на ЦИК Севинч Солакова.

Тя отбеляза, че от финансовото министерство “отчитат възможност да възникне риск от формиране на прекомерен дефицит над референтната стойност от 3%”.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Борисов: Никоя партия не е правила за София толкова, колкото ГЕРБ

Подобни статии

Back to top button