BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Норвегия: Има дългосрочни рискове при ползване на лекарства и процедури за смяна на пола на деца

Норвежката служба за изследване на здравеопазването прецени, че няма достатъчно експертиза в сферата на хирургични интервенции и лекарства за смяната на пола на деца. Според тях може да има дългосрочни рискове за здравето на децата и все още няма достатъчно научни изследвания, за да установят безопасността на процедурите.

“Нямаме достатъчно знания, в Норвегия или в чужбина, за безопасността и ефектите на процедурите за смяна на пола на малки деца, които все повече търсят медицинска помощ за това. Особено за дългосрочните ефекти”, пишат в своето разследване те

Те потвърждават, че много от процедурите за смяна на пола са необратими – като например при хирургия за “утвърждаване на пол”. 

Също така използването на лекарства, които спират пубертета и хормонна терапия могат да се считат “необратими” според норвежките служби, тъй-като има последици, които са за цял живот – например за скелета и възможността да имат деца. 

Те смятат, че сегашните правила са твърде лежерни и се дава твърде много свобода за процедури на малки деца. Пациенти или роднините на пациенти споделят, че много от тях са забелязали липса на компетенции от лекарите, с които работят и процедури, започнати твърде рано и без достатъчно изследване.

Много от децата, които искат да си сменят пола, имат и други проблеми

Друга причина за притеснение е, че огромна част от тези, които имат проблеми с идентичността на пола имат и други проблеми – като например синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или синдрома на Аспергер.

Друго разкритие на норвежките служби е за проблемите със смяна на пола сред тийнейджъри, за които според службата няма достатъчно знания за стабилността на “половата идентичност”. 

Препоръките са лекарствата за блокиране на пубертета, хормонната терапия и хирургическите намеси за смяна на пола да бъдат считани като експериментални процедури и да се събира информация за в бъдеще.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Ирини Зикидис: Шефка на фалиралата банка в САЩ е била заета с организиране на LGBTQ кампании

Подобни статии

Back to top button