БългарияНа ФокусПоследни новини

МВнР за нападението над клуба в Скопие: Това е посегателство срещу самата българска държава

Министерството на външните работи определи като “посегателство срещу самата българска държава” посегателството върху Българския културно-информационен център в Скопие. 

“Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. С двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици”, се казва в изявление на говорителя на МВнР.

Директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ г-жа Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

Тя подчерта очакването на българската държава институциите на Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Българският културно-информационен център в Скопие е бил нападнат

Подобни статии

Back to top button