BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Антиглобалистите фермери в Нидерландия унищожиха либералите на Рюте, станаха най-голямата партия в Сената от раз

Партията “Фермерско-гражданско движение” (БББ) в Нидерландия, която се обявява против “Големия рестарт” на Световния икономически форум и представлява интересите на фермерите в Нидерландия спечели невероятните 17 места в Сената на държавата, което я прави най-голямата партия и задминава партията на премиерът Марк Рюте. 

БББ започва като протестно движение и участва в много демонстрации из Нидерландия, предимно против политиката на премиера, който затваря множество ферми за да спази целите на Европейския съюз и зелената политика. 

Резултатите са значително по-добри за БББ отколкото предполагаше социологията, а коалицията на Рюте е претърпяла сериозни загуби. 4-те партии на управляващата коалиция може да се затруднят да постигнат мнозинство дори с добавянето на още 2 партии към вече шарената коалиция. 

 

Ева Влаардингербрук, едно от основните лица на новата партия, твърди, че Нидерландия се използва за да се изпробва новата програма на Световния икономически форум и “Големия рестарт”. 

“Всичко е свързано, всички тези политики и институции, ние заедно с Канада сме мястото, където се изпробват”, споделя тя

Управляващата коалиция е разтърсена от резултата и някои политици, като например Уопке Хукстра, която води “Християндемократическият апел” споделя, че “не може просто да продължим по старому”. 

Въпреки, че БББ все още не може да попречи на правителството, поради сложната схема за управление в Нидерландия, този резултат е шокиращ, тъй-като те се явяват на първите си официални избори и със сигурност ще попречат на удобното мнозинство на огромната коалиция. 

Премиерът Марк Рюте е начело на Нидерландия вече 12 години, а неговата либерална партия е една от най-силните либерални движения в цяла Европа. Рюте води инициативата Европейския съюз да “накаже” Унгария заради законът против изучаването на ЛГБТ в училище и смяташе, че ЕС трябва да “накара Унгария да коленичи насила”. 

Неговото правителство стана особено непопулярно когато се оказа, че за да спази “Зелената сделка” на ЕС, той трябва да затвори хиляди ферми и да забрани дейността на хиляди други. Така започнаха протестите в държавата, което доведе до съдбовните избори.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

България на 77-о място по щастие в света, Финландия е отново №1

Подобни статии

Back to top button